START la reducerea armelor nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţii Obama şi Medvedev vor semna, mâine, la Praga, un nou Tratat privind reducerea arsenalului nuclear rus şi american, numit pe scurt START II. Rusia va renunţa la Tratat dacă nu îi sunt îndeplinite cererile privind scutul antirachetă. România este vizată direct de negocieri, după ce a anunţat că va găzdui interceptoarele SUA.

Documentul pentru care cele două părţi au negociat mai bine de un an prevede reducerea numărului de arme ofensive strategice cu peste 70 la sută faţă de limita stabilită în anii 90. El va intra în vigoare în momentul în care Duma Rusă şi Congresul American îl ratifică şi este valabil 10 ani.

Scutul dăunează tratatului

Noul document înlocuieşte acordul de reducere a armelor ofensive semnat în 1991 de George W. Bush şi Mihail Gorbaciov, liderii de atunci ai SUA, respectiv URSS şi expirat pe 5 decembrie. Concret, noul document prevede ca Statele Unite şi Rusia să îşi reducă arsenalul nuclear la 1.550 de ogive fiecare. Documentul mai prevede interzicerea amplasării de armament strategic ofensiv dincolo de teritoriile naţionale ale SUA şi ale Rusiei.

Interdicţia nu vizează însă deplasările de submarine, zborurile aeronavelor militare sau acostarea submarinelor în porturile unor ţări terţe. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a subliniat în declaraţiile sale pe această temă că tratatul START „nu conţine niciun fel de clauză care să faciliteze amplasarea unui scut antirachetă american pe teritoriul Europei".

Lucru confirmat şi de administraţia americană care susţine că documentul „nu conţine nicio constrângere în privinţa amplasării unor elemente ale scutului antirachetă al Statelor Unite".

O nouă strategie de securitate

Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a făcut deja un prim pas spre dezarmare. El a anunţat că Statele Unite vor avea o nouă politică nucleară, care are, în premieră, ca principal scop, „împiedicarea terorismului nuclear, a proliferării nucleare şi reducerea rolului armelor. Potrivit noii strategii de securitate, America se angajează să nu folosească niciodată arma nucleară împotriva unui adversar care nu deţine astfel de arme şi care respectă prevederile Tratatului de neproliferare nucleară. Potrivit „New York Times", excepţie de la regulă vor face Iranul şi Coreea de Nord.

Anunţul noii strategii de securitate a lui Obama precum şi semnarea tratatului ruso-american privind dezarmearea nucleară la Praga preced un alt eveniment important.

Săptămâna viitoare, liderul de la Casa Albă a invitat nu mai puţin de 40 de lideri la Washington pentru a discuta despre securitate şi neproliferarea armelor nucleare. Printre aceştia se numără liderii chinez, francez şi german.

Praga, sub asediu

Evenimentul istoric în relaţiile ruso-americane dă mari bătăi de cap locuitorilor din Praga şi turiştilor care vizitează în această perioadă oraşul. Castelul Praga, importantă atracţie turistică a capitalei cehe este închis vizitatorilor încă de ieri. Din motive obiective: Obama şi Medvedev urmează să semneze Tratatul START în Sala Spaniolă a castelului.

Restricţii şi în trafic: şoferii au interdicţie să circule şi să parcheze în anumite zone ale capitalei cehe. Peste o mie de poliţişti patrulează deja pe străzile Pragăi iar echipele antitero sunt în alertă. Mai multe aeronave militare vor survola oraşul.

Băsescu, la dineu cu Obama

Barack Obama se va întâlni mâine, la Praga cu liderii mai multor state din Europa Centrală pentru a discuta despre securitatea mondială. La dineul cu preşedintele SUA va participa şi şeful statului, Traian Băsescu, a confirmat, pentru ziarul „Adevărul", purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei române, Valeriu Turcan. Întâlnirea Obama-Băsescu are loc în contextul în care, în luna februarie, CSAT a aprobat amplasarea unor componente ale scutului antirachetă american pe teritoriul României. Ultima întrevedere a preşedinţilor român şi american a avut loc în urmă cu doi ani, în cadru bilateral, la Summitul NATO găzduit de România, când Traian Băsescu l-a întâlnit pe George W. Bush.

În ultimul an, au fost făcute eforturi pentru organizarea unei vizite a preşedintelui Traian Băsescu la Washington. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, preciza că Ambasada României la Washington „pare optimistă" cu privire la realizarea unei vizite a preşedintelui Băsescu în SUA, „anul acesta". La dineul cu liderul american, Ungaria, Polonia şi Bulgaria vor fi reprezentate de premieri.

Rusia se poate retrage oricând

Moscova ar putea ieşi din noul tratat START, pe care Rusia şi SUA se pregătesc să-l semneze joi la Praga, dacă proiectul american al scutului antirachetă merge prea departe, a avertizat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Rusia va avea dreptul de a abandona tratatul START dacă o îmbunătăţire cantitativă şi calitativă a scutului antirachetă american va începe să diminueze eficienţa forţelor nucleare strategice ale Rusiei", a declarat, potrivit Itar-Tass, Lavrov, referindu-se la interceptoarele ce urmează să fie instalate în România. Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că principiul pe care s-au bazat negocierile pentru noul tratat START a fost acela al „securităţii egale şi indivizibile a părţilor". Rusia şi SUA vor continua să discute despre apărarea antirachetă independent de semnarea tratatului START, a declarat vineri un oficial de la Kremlin.

Negocierile vor continua

„Liderii Rusiei şi ai SUA au convenit de la bun început că subiectul noului tratat va fi reprezentat de armele strategice ofensive", a spus Serghei Prihodko, consilier al preşedintelui rus Dmitri Medvedev. „Apărarea antirachetă este un subiect de dialog între ţările noastre într-un format diferit", a menţionat el.

Lavrov a ţinut să specifice că Rusia este dispusă să discute despre ideea unei lumi fără arme atomice aşa cum îşi doreşte Obama, dar pentru a discuta serios pe acest subiect trebuie, înainte de toate, să se ia în considerare anumiţi factori care riscă să destabilizeze echilibrul strategic regional. „Primul factor îl reprezintă perspectivele apariţiei de arme în spaţiu. Al doilea factor ce ar putea destabiliza serios echilibrul global îl constituie armele strategice de atac, care nu poartă focoase nucleare", a explicat şeful diplomaţiei ruse. (Viorica Marin)

INFO
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite