VIDEO S-a dat drumul la sfârşitul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele Accelerator de Particule a realizat ieri primele coliziuni de protoni, în căutarea bosonului Higgs, aflat la originea Universului. „În acest moment se scrie fizica, e începutul unei noi ere“, a declarat Paola Catapano, unul dintre experţii care lucrează la proiect.

Marele Accelerator de Particule este cel mai scump experiment în domeniul fizicii desfăşurat vreodată. Tunelul său, cu circumferinţa de 27 de kilometri, este situat la graniţa dintre Elveţia şi Franţa.

După o încercare eşuată în 2008, accelerarea fluxurilor de protoni, a fost reluată în noiembrie 2009, iar primele ciocniri între acestea au fost realizate ieri la o viteză-record de 7 TeV (teraelectron-volţi), aproape de cea a luminii. Este cel mai mare nivel de energie realizat până acum de accelerator, potrivit cercetătorilor de la Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN).

Practic, experimentul a început să funcţioneze. Christine Sutton, purtătoarea de cuvânt a echipei de experţi, a făcut o paralelă între acest experiment şi Cristofor Columb, care naviga către o Lume Nouă în 1492, ştiind ce caută, dar neştiind ce ar putea găsi. „Intrăm într-o nouă zonă de energie. E un nou teritoriu al fizicii cuantice", a spus ea.

Răspunsuri fundamentale

Experimentul poate ajuta omenirea să răspundă la întrebări importante cum ar fi de ce teoria relativităţii a lui Albert Einstein - care descrie lumea la o scară mare - nu se potriveşte cu mecanica cuantică, care se ocupă de materia mult prea mică pentru a fi vizibilă.

Acceleratorul ar putea revoluţiona ştiinţa chiar în acest an, dovedind că fiecare particulă are un „superpartener" identic într-o dimensiune cuantică (potrivit unor teorii fizice există dimensiuni ascunse în Univers).

Particula lui Dumnezeu

Cercetătorii vor să realizeze aceste coliziuni continuu, timp de până la doi ani. Scopul este de a reproduce condiţiile care existau imediat după Big Bang, explozia care a creat Universul. Cercetătorii cred că atunci au fost produse particule precum bosonul Higgs, aflat la originea noţiunii de masă în fizica teoretică. Bosonul Higgs, până acum o noţiune teoretică, numit în limbaj popular şi „Particula lui Dumnezeu", ar putea deveni realitate în doi sau trei ani, a declarat Myers.

Prins între declaraţiile echilibrate şi argumentate ale experţilor şi excesele mistico-fataliste privind un iminent „sfârşit al lumii" pe care l-ar putea declanşa, experimentul a reuşit să transforme ştiinţa într-un spectacol mediatic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite