Ruşii se mută cu zecile de mii în Thailanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În unele staţiuni există deja indicatoare în rusă, ziare şi un canal TV rusofon. Zeci de mii se instalează ilegal, dar poliţia e îngăduitoare şi se face că nu-i vede, pentru că ruşii îmbogăţesc ţara.

Nu mai este o noutate că superbogaţii ruşi au invadat Riviera franceză şi şi-au cumpărat sau construit vile somptuoase, dar puţini ştiu că mai există o altă ţintă a cetăţenilor ruşi, de această dată a celor cu venituri mai mici - Thailanda. Localitatea preferată este staţiunea  Pattaya, un mic paradis turistic. Situată în golful Siam, nu departe de capitala thailandeză,  aici, începând din 1998, 20.000 de ruşi şi-au achiziţionat locuinţe dar încă 25.000 trăiesc ilegal, sub privirile binevoitoare ale poliţiei care consideră că şi aceştia cheltuiesc bani, deci îmbogăţesc ţara.

Taximetriști specializaţi

La Pattaya, ruşii au un canal propriu de televiziune, trei ziare şi numeroase restaurante, unul aparţine unei femei din Siberia care face cel mai bun borş de sfeclă. Magazinele sunt inscripţionate şi în rusă şi chiar şi o parte din taximetrişti provin din rândul coloniei ruseşti, relatează publicaţia „Argumentî i Fakti" care a publicat un ciclu de reportaje despre Pattaya.  Cel mai important factor care-i atrage pe ruşii din Siberia sau Sankt Petersburg, reprezentând majoritatea ruşilor de aici, este clima, precum şi preţurile locuinţelor, mult mai ieftine decât în Rusia, scrie revista. Dacă la Moscova un apartament modest costă 350.000 de dolari, la Pattaya se poate achiziţiona un apartament într-un zgârie-nori cu bazin de înot cu 100-150.000 de dolari.

Este adevărat, de multe ori ruşii câştigă mult mai puţin decât acasă, dar preţurile mici şi clima îi determină şi pe câţiva tineri să doarmă mai degrabă în hamacuri pe malul mării decât să tremure de frig acasă în blocuri. Problema ruşilor cu venituri mici este dacă se îmbolnăvesc, deoarece  cei care trăiesc ilegal nu au bani să plătească medicii şi în plus fiscul rusesc le cere impozite pentru banii câştigaţi în Thailanda. Se pare însă că şi în aceste condiţii merită să rămână în această ţară.

Mii de căsătorii  fictive

Un mijloc de a obţine viza este şi căsătoria fictivă cu o thailandeză şi aici piaţa este foarte mare. Dar nu este uşor, nici măcar în cazul celor reale, deoarece, potrivit obiceiurilor thailandeze, logodnicul trebuie să ofere cadouri de mii de dolari familiei logodnicei.

O mare problemă o reprezintă divorţul. Potrivit legii thailandeze, 51 la sută din bunuri revin cetăţeanului thailandez, inclusiv locuinţa achiziţionată, astfel că se întâmplă ca bărbatul rus să se trezească după divorţ pe stradă. Mai norocoşi sunt cei care se căsătoresc cu prostituate thailandeze sau proprietare de bordeluri. De mult ori, ele sunt recunoscătoare pentru noul lor statut care le dă dreptul „să intre în lume".

Escrocaţi de concetăţenii lor

Chiar şi după ce divorţează, ruşii nu se întorc acasă şi de multe ori încearcă să supravieţuiască prin mijloace ilegale, prin escrocherii implicând chiar concetăţeni de‑ai lor.  A existat un caz în care un rus i-a propus spre vânzare altuia un teren pe malul mării, în valoare de 50.000 de dolari care aparţinea de fapt... suveranului thailandez. Totuşi, din ce în ce mai mulţi ruşi care se află în legalitate devin oameni de afaceri cu succes. Ei au învăţat de-acum regulile jocului şi ştiu să se adapteze, conchide revista „Argumentî i Fakti".

Căsătorie pentru viză

Pentru a ajunge să locuiască legal în Thailanda, mulţi dintre doritorii ruşi se căsătoresc cu thailandeze. Trebuie să ofere însă familiilor acestora cadouri de mii de dolari. De aceea, recurg uneori la căsătorii cu prostituate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite