Ruşii cumpără Grecia, bucată cu bucată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski poate fi satisfăcut. Profeţia sa, făcută la căderea blocului sovietic, potrivit căreia "ziua în care ruşii îşi vor spăla cizmele în mările calde" este aproape, pare să se realizeze. Nu prin intermediul armelor - care ar merge de la Mediterana până la Oceanul Indian, după cum visau ţari, ci „cumpărăturilor ruseşti" în aceste zone.

Omul de afaceri Serghei Fentorov, de la Camera de Comerţ şi Industrie a Moscovei şi fost ofiţer de marină nucleară, face deja parte din acest proiect. El propune case de vacanţă de lux în peninsula Kassandra (la Sud-Est de Salonic).

Şi nu este singurul. Chiar în faţă, peninsula Sithonias ce oferă o panoramă asupra Muntelui Athos, adăposteşte o vilă în mijlocul a patru hectare de dealuri cu pini, care ar aparţine procurorului general şi omului cel mai puternic din Rusia, după Putin, Iuri Ceaika, Omul de afaceri Sergei Fentorov, de la Camera de Comerţ şi Industrie a Moscovei şi fost ofiţer de marină nucleară, face deja parte din acest flux. El propune case de vacanţă de lux în peninsula Kassandra, scrie publicaţia grecească „Kathimerini".

Turismul, pe mâna ruşilor

Tot mai mulţi ruşi bogaţi cumpără reşedinţe de vacanţă în Halkidiki, în timp ce companii ruseşti cumpără hoteluri şi investesc în cumpărarea de terenuri. Nimeni nu ştie exact ce au cumpărat. Dar s-ar părea că ruşii au achiziţionat deja un complex hotelier la Potidea, un altul la Psakoudia şi par să vrea să participe la licitaţia pentru cumpărarea unui mare hotel la Gerakini. În acelaşi timp, ei construiesc în regiune un hotel de 600 de camere în parteneriat cu o societate grecească.

O societate rusească este de asemenea implicată în vânzarea şi cumpărarea unui teren de 4 200 de hectare în Sithonia, pentru a construi aici un hotel de 5 stele, în timp ce interesele ruseşti controlează cvasi-totalitatea fluxul turistic provenind din ţări din fostul bloc sovietic.

"De obicei, ei vânează afaceri bune, pentru a cumpăra cu preţuri inferioare cu 30% valorii reale", explică Gregori Tasios, preşedintele Uniunii hotelierilor din Halkidiki. "Ei investesc în pământuri, în vile de lux şi hoteluri. Au achiziţionat deja între opt şi zece hoteluri."

Insulele, în vizor

Investitorii ruşi se interesează de insule precum Creta, Corfu şi Patmos. Fondurile ruseşti au cumpărat deja echipa de fotbal PAOK Salonic, şi se interesează de OSE, compania naţională de cale ferată, în timp ce, potrivit zvonurilor care circulă în mediul de afaceri, ei nu ar fi indiferenţi la cumpărarea, în cadrul privatizărilor din ţară, a unui port în Nordul Greciei, înainte de orice, cel din Salonic. Asta i-ar scuti de coşmarul de a trece strâmtoarea Dardanele, în principal controlată de turci (dar cu statutul de ape internaţionale), şi nepreţuită.

Şi alţi demnitari din Balcani îşi cumpără în Grecia

Totuşi, dacă ruşii se axează masiv pe investiţii şi turism, "Perla Egeei din Nord", după cum este numită regiunea, atrage alte ţări din Balcani care cumpără case, mici hoteluri şi aduce turişti în regiune.

Actualul preşedinte bulgar, Rossen Plevneliev, de exemplu, are o vilă la Ouranopoli, fostul prim-ministru al Macedoniei, Vlado Boutskofki la Neos Marmaras, iar reprezentanţi ai guvernelor sârb şi albanez, în împrejurimi.

"Trebuie de acum înainte să ţinem seama de faptul că turismul şi economia noastră în general, aici, în Nordul Greciei, trăiesc datorită Balcanilor", spune un hotelier din regiune.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite