Ruşii cumpără Muntenegru bucată cu bucată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din economia muntenegreană este controlată de investitori din Federaţia Rusă Atractivitatea crescândă a litoralului muntenegrean de la Marea Adriatică continuă să ţină la

Jumătate din economia muntenegreană este controlată de investitori din Federaţia Rusă

Atractivitatea crescândă a litoralului muntenegrean de la Marea Adriatică continuă să ţină la un nivel ridicat preţurile la imobilele din această zonă pitorească. Conform unor estimări, numai în anul trecut, afacerile din sectorul imobiliar s-au cifrat la sute de milioane de dolari, scrie publicaţia austriacă "Die Presse".

Mai multe condiţii fac din Muntenegru o destinaţie atractivă pentru investitori. În primul rând preţurile, care sunt mult mai mici decât în Croaţia. În afară de aceasta, în lipsa unor reglementări clare, procedura achiziţionării de imobile de către străini este foarte simplă. Chiar dacă un investitor străin ar risca să construiască un complex turistic fără aprobare, nu va primi o sancţiune din partea autorităţilor. Şi aceasta pentru că mita rezolvă totul, iar ruşii sunt obişnuiţi cu această practică.

Muntenegrenii sunt nemulţumiţi

În ultimul timp, populaţia a dat semne de nemulţumire faţă de înstrăinarea litoralului. "Investitorii sunt liberi să facă ce vor, de parcă în ţară ar domina anarhia", se plânge Rade Ratkovic, profesor la Facultatea de Turism din Bare. El spune că, de dragul construcţiei unor hoteluri, din Muntenegru au dispărut munţi întregi.

Privatizarea abuzivă a plajelor i-a determinat pe mulţi muntenegreni să-şi petreacă vacanţa în alte ţări, deoarece litoralul autohton este prea scump pentru buzunarul lor. Se percep taxe şi de 25 de euro pentru un loc pe plajă. Este surprinzător ritmul în care muntenegrenii îşi vând ţara, i-a mărturisit reporterului "Die Presse" un analist din Belgrad, Bratislav Grubacik. "Există riscul ca muntenegrenii să rămână fără pământ în propria ţară", scrie agenţia de presă Beta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite