Rusia vrea „buton roşu“ antirachetă la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un înalt oficial de la Kremlin a transmis Statelor Unite că Rusia va accepta să fie parte a scutului antirachetă construit de SUA în Europa numai dacă primeşte drepturi de „buton roşu", scrie cotidianul britanic „The Daily Telegraph". Acest lucru i-ar permite să influenţeze operaţiunile de zi cu zi ale scutului, care ar urma a avea unele părţi amplasate pe teritoriul  României.

Vicepremierul rus, Serghei Ivanov, a emis această pretenţie în timpul unei recente vizite în SUA unde s-a întâlnit cu mai mulţi înalţi oficiali, printre care secretarul de stat Hillary Clinton. „Insistăm asupra unui singur lucru. Vrem să fim parte egală", a spus el, potrivit corespondentului ziarului britanic. „În termeni practici, acest lucru înseamnă că biroul nostru va fi, de exemplu, la Bruxelles, şi că vom fi de acord asupra unui buton roşu pentru a lansa rachete interceptoare, indiferent dacă acestea sunt lansate din Polonia, Rusia sau Marea Britanie".

Rusia insistă de luni de zile pentru a obţine un rol proeminent în noul scut antirachetă, dar cu puţin succes, deoarece Washingtonul şi aliaţii săi rămân foarte sceptici în privinţa credibilităţii sale ca partener politic şi militar. 

SUA susţine că noul scut e necesar pentru a proteja Europa şi propriul teritoriu de atacurile cu rachete de rază lungă din partea unor state precum Iranul. Dar Rusia consideră că noul sistem va neutraliza propriul său sistem antirachetă şi a ameninţat să-şi întărească forţele nucleare dacă este exclusă sau dacă i se oferă numai un rol minor în acest proiect. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite