Rusia reia educaţia patriotică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de educaţie patriotică până în 2015, aprobat la începutul acestei luni de către premierul rus Vladimir Putin şi publicat pe site-ul  Guvernului, urmăreşte crearea unui sentiment care să se constituie un factor de unitate al naţiunii.

Pentru 2015, programul ar trebui să contribuie la sporirea participării populaţiei la activităţile patriotice de la 35% la 50% şi la o apreciere pozitivă a acestor activităţi de către 90 la sută din cetăţenii Rusiei. Numărul asociaţiilor şi cluburilor cu vocaţie patriotică ar trebui să ajungă de la 31.900, la 400.000, iar al muzeelor, de la 14.500 la 21.000. Executivul va investi în propaganda patriotică 777 milioane de ruble (26 de milioane de dolari) de la bugetul federal. Majoritatea fondurilor vor fi alocate Rospetşat (Agenţiei federale ruse pentru mass-media), Ministerului Culturii şi Rosmolodei (Agenţia federală rusă pentru tineret).

Şi forţele de menţinere a ordinii vor contribui la consolidarea patriotismului. Serviciul federal rus pentru combaterea drogurilor va primi patru milioane de ruble (circa 133.000 de dolari) pentru promovarea unei campanii antidrog în rândul adolescenţilor, dar şi pentru desfăşurarea de activităţi militaro-sportive în tabere şcolare şi orfelinate. Administraţia penitenciarelor va înfiinţa un muzeu, pentru ca tinerii ofiţeri să poată afla despre cazurile pozitive şi negative din istoria închisorilor şi a lagărelor de muncă.

Rosnedri (Agenţia federală pentru exploatarea subsolului) va trebui să se ocupe de creşterea patriotismului în rândul ruşilor. În mai, Ministerul rus al Comunicaţiilor i-a cerut Guvernului să aloce 500 de milioane de ruble (circa 16 milioane de dolari) pentru un proiect de 24 de milioane de dolari pentru dezvoltarea de jocuri pe calculator care să sporească patriotismul în rândul tinerilor şi pentru promovarea „adevărului istoric".

Kremlinul consideră încurajarea patriotismului şi blocarea tentativelor de „distorsionare" a istoriei, în special în legătură cu al Doilea Război Mondial, un element cheie în eforturile de consolidare a naţiunii.

„Vedomosti" (Rusia) 11 octombrie 2010

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite