Rusia nu exclude posibilitatea unor lovituri preventive asupra scutului european antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia nu exclude o utilizare preventivă a armelor împotriva sistemului NATO de apărare antirachetă în Europa, dar la care va recurge doar în ultimă instanţă, a declarat joi, într-o conferinţă la Moscova şeful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, citat de RIA Novosti.

"Amplasarea unor noi sisteme ofensive în sudul şi nord-vestul Rusiei, îndreptate împotriva componentelor sistemului de apărare antirachetă (al NATO), inclusiv desfăşurarea de sisteme de rachete de tip Iskander în regiunea Kaliningrad este o posibilă cale de paralizare a infrastructurii sistemului european de apărare antirachetă", a declarat generalul Makarov în cadrul acestei conferinţe de două zile, în capitala rusă, privind apărarea antirachetă.

Având în vedere "natura destabilizatoare a sistemului antirachetă, o hotărâre cu privire la utilizarea preventivă a armelor disponibile va fi luată în timpul unei agravări a situaţiei", a subliniat şeful Statului Major rus.

Lideri militari şi politici ruşi i-au avertizat deja pe partenerii lor occidentali, în mai multe rânduri că, în cazul unui eşec al negocierilor, Rusia ar putea adopta o serie de măsuri, inclusiv instalarea unor sisteme Iskander de rachete nucleare tactice cu rază scurtă de acţiune în enclava Kaliningrad.

Conferinţa "Factorul apărării antirachetă în formarea unui nou spaţiu de securitate" este organizată joi şi vineri la Moscova de către Ministerul rus al Apărării. La eveniment participă reprezentanţi din 50 de ţări, inclusiv din cele 28 de state NATO, China, Coreea de Sud, Japonia şi OSCE.

Valeri Gherasimov: Elementele scutului din România nu au potenţial antirusesc

Totuşi, prim-adjunctul Şefului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a declarta că elementele scutului antirachetă din România sunt destinate în principal apărării membrilor europeni ai NATO şi nu au potenţial antirusesc. ​​

„Spre deosebire de elementul din Polonia, obiectivul din România, după cum am fost informaţi, este destinat în principal apărării membrilor europeni ai NATO, de aceea el nu are potenţial antirusesc", a spus Gherasimov in cadrul unei conferinte internationale organizate la Moscova, Missile Defense Factor in Establishing New Security Environment.

Pe de alta parte, secretarul Consiliului Rus de Securitate, Nicolai Patruşev susţine că până în 2018-2020, când proiectul antirachetă intră în fazele trei şi patru, în Europa ar fi suficiente capabilităţi antirachetă pentru a fi capabile să intercepteze o parte dintre rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei şi rachete balistice lansate de pe submarinele ruseşti.

Potrivit Ria Novosti, Patruşev a spus că, fără participarea Rusiei, scutul antirachetă amplasat în Europa va duce la un dezechilibru al stabilităţii regionale şi mondiale. „Refuzul de a discuta condiţiile în care Rusia ar putea primi garanţii legale că sistemul nu este îndreptat împotriva Rusiei ne întăreşte convingerile că scopul real al acestui sistem de apărare antirachetă poate fi diferit de ceea ce se spune", a adaugat oficialul rus.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite