Rusia face apel către Siria să accepte ”imediat” un armistiţiu cotidian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a făcut apel ieri către Siria să aprobe "imediat" cererea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) privind instituirea unui armistiţiu cotidian, a anunţat diplomaţia de la Moscova cu ocazia unei întâlniri a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, cu preşedintele CICR, Jakob Kellenberger.

"Cele două părţi au făcut apel către guvernul sirian şi grupările armate să accepte imediat un armistiţiu cotidian în scop umanitar, pentru a permite accesul CIRC la răniţi şi civili care trebuie să fie evacuaţi", a precizat Ministerul rus al Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă.

Rusia a subliniat, de altfel, "necesitatea de a asigura accesul CICR la toate persoanele deţinute în Siria în urma acţiunilor de protest", potrivit comunicatului.

CICR a afirmat anterior, pentru AFP, că şeful său a primit la Moscova "semnale pozitive de susţinere" a solicitării sale privind armistiţiul cotidian de două ore "în toate regiunile afectate de violenţele din Siria".

Kellenberger s-a întreţinut ieri, la Moscova, cu ministrul Lavrov timp de o oră şi jumătate, informează Agerpres.

"M-am străduit să reliefez că noi suntem îngrijoraţi nu doar de ceea ce se întâmplă în Siria în plan umanitar, ci şi de faptul că această situaţie va continua să se deterioreze. Ea deja este dificilă", a punctat Jakob Kellenberger într-un interviu acordat agenţiei ruse Itar-Tass şi postului de televiziune Vesti.

"Deocamdată nu vedem modificări serioase la nivel politic", a adăugat oficialul.

În context, el a subliniat necesitatea crescândă a unui armistiţiu temporar pentru scopuri umanitare, de cel puţin două ore pe zi.

"I-am spus ministrului rus că am obţinut recent mai mult teren pentru activitatea noastră, dar avem nevoie de mai multe posibilităţi. În plus, trebuie să desfăşurăm o activitate pe care organizaţia noastră o numeşte <<de apărare>>", a explicat preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

El şi-a exprimat dezideratul ca răniţii să poată cere şi primi ajutor medical, fără să le fie teamă că ulterior vor fi supuşi "unui tratament prost". "Am vrea să asigurăm şi posibilităţile personalului medical de a acorda ajutor, fără frica de a fi pedepsit pentru aceasta", a mai spus Jakob Kellenberger.

El s-a declarat satisfăcut de faptul că Serghei Lavrov "împărtăşeşte aceleaşi îngrijorări" în problemele enunţate şi a subliniat că "sprijinul părţii ruse este foarte important".

De la începerea revoltelor împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, cu un an în urmă, CICR şi Semiluna Roşie arabă siriană au furnizat hrană, medicamente şi alte produse esenţiale pentru mii de persoane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite