Rusia s-a săturat de Putin şi Medvedev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legitimitatea preşedintelui Dmitri Medvedev şi a premierului Vladimir Putin este din ce în ce mai contestată. Ruşii şi-ar dori ca la alegerile din 2012 să voteze un alt candidat decât ceea ce se întrevede acum: Putin sau Medvedev.

Într-un raport elaborat de Centrul pentru studii strategice din Moscova, intitulat „Criza politică din Rusia şi  mecanismele potenţiale de dezvoltare", se apreciază că popularitatea celor doi lideri ruşi cunoaşte o cădere „catastrofală", de un an. Medvedev, Putin şi partidul Rusia Unită au scăzut în sondaje, din martie 2010 cu 12, 21 şi, respectiv, 18 puncte procentuale, subli­niază experţii care au lucrat la studiu, bazându-se pe datele principalelor trei institute de sondare a opiniei publice din ţară. Puterea, în totalitate concentrată asupra ei înseşi, comite o „ gravă greşeală politică" ignorând punctele de vedere ale clasei de mijloc. Populaţia este din ce în ce mai neîncrezătoare faţă de simbolurile-cheie ale puterii: preşedintele Medvedev, premierul Putin şi partidul de guvernământ, Rusia Unită.

Electoratul vrea feţe noi

„Schimbarea cea mai importantă în conştiinţa politică a ruşilor în ultimele opt luni constă nu numai într-o prăbuşire a încrederii în tandemul Putin-Medvedev şi în anturajul acestuia, ci şi o aşteptare tot mai mare cu privire la apariţia unui al treilea om", susţin experţii. Putin şi Medvedev au lăsat să planeze îndoiala în privinţa intenţiei lor în apropierea alegerilor prezidenţiale din 2012, în timp ce niciun alt candidat serios nu a apărut pentru moment.

Citiţi şi:

South Stream vine în România cu vaporul

Pentru autorii raportului, Dmitri Medvedev pare în prezent „neeligibil", iar Vladimir Putin - considerat omul puternic al ţării, deşi s-a retras de la Kremlin din motive cons­tituţionale - îşi pierde electoratul, mai ales din rândul clasei de mijloc. Dacă tendinţele actuale se prelungesc, Rusia va cunoaşte o criză politică ce ar putea „să o depăşească în intesitate pe cea de la sfârşitul anilor '90 şi să se apropie de cea de la sfârşitul anilor '80", care a însoţit căderea regimului sovietic, subliniază analiştii politici.

„Orice produs, chiar politic, are o durată de viaţă", a declarat, pentru postul de radio Ecoul Moscovei, sociologul Serghei Belanovski, unul dintre autorii raportului. Analiştii subliniază că absenţa unei opoziţii parlamentare reale, care i-a fost impusă scenei politice de la preluarea puterii de către Vladimir Putin în 2000, ar putea provoca o evoluţie incontrolabilă a situaţiei în cazul creşterii amplorii contestaţiei. Această diminuare a autorităţii puterii s-ar putea suprapune peste o serioasă criză bugetară şi peste creşterea inflaţiei, la care unii economişti se aşteaptă în perioada postelectorală.

Pentru depăşirea acestei crize, puterea va fi nevoită să taie din cheltuielile sociale, lucru perceput în mod extrem de dureros de populaţie. Un alt factor care diminuează legitimitatea lui Putin ar fi cel al vârstei: respondenţii nu-l mai consideră un lider tânăr. Experţii de la Centrul pentru Studii Strategice spun că pentru a depăşi criza este nevoie de desfăşurarea unor alegeri cinstite, de pierderea majorităţii de către partidul „Rusia Unită" şi de înlocuirea primelor trei eşaloane ale puterii. Ei mai recomandă ca reînnoirea clasei politice să înceapă de la crearea unui partid care să răspundă aşteptărilor clasei de mijloc din Moscova şi din marile oraşe ale Rusiei. În capitala rusă, acest electorat este estimat la circa 40%, iar în alte oraşe ruseşti, la 15-20%, scrie „Gazeta.ru". Reprezentanţii clasei de mijloc se află în opoziţie faţă de Putin şi Rusia Unită, dar sunt „mai puţin radicali", concluzionează analiştii.

Oferta opoziţiei

Pe de altă parte, mişcarea de opoziţie, Partidul Libertăţii Poporului, a dat publicităţii raportul „Putin.Corupţia". Printre autorii documentului se numără trei copreşedinţi ai noii formaţiuni politice: Vladimir Milov, Boris Nemţov şi Vladimir Rîjkov. Un alt copreşedinte, Mihail Kasianov, care nu a fost implicat în pregătirea raportului, a declarat că „noul partid a ales să dezvăluie corupţia în primul său proiect public, deoarece lupta împotriva corupţiei este una dintre priorităţile organizaţiei".

Boris Nemţov a subliniat că raportul probează cu cifre teza conform căreia anii 2000 au fost marcaţi de corupţie mai rău decât anii 1990. Documentul concluzionează că „Rusia nu a cunoscut niciodată în istoria sa aşa de multe cazuri de furt şi corupţie ca sub administraţia lui Putin".

"Lupta împotriva corupţiei este una dintre priorităţile Partidului Libertăţii Poporului."
Mihail Kasianov
fost premier

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite