Rusia cere oficial clarificări din partea Bulgariei cu privire la scutul antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a transmis Bulgariei o cerere oficială prin care cere clarificări privind eventuala instalare ale scutului american antirachetă pe teritoriul său, a anunţat joi Ministerul bulgar de Externe, transmite BBC News.

Cererea Moscovei vine în contextul declaraţiilor recente ale ambasadorului american la Sofia, James Warlick, ale premierului bulgar Boiko Borisov si ale ministrului de externe Nikolai Mladenov, potrivit cărora elemente ale scutului antiracheta ar putea fi instalate pe teritoriul bulgar.

Mladenov a negat miercuri dimineaţa informaţiile potrivit cărora Bulgaria ar purta discuţii oficiale pentru găzduirea de elemente ale scutului american antirachetă. Reacţia Rusiei a fost interpretată greşit în Bulgaria, pentru că exista un dialog între Moscova si NATO privind măsurile de apărare împotriva terorismuli şi alte ameninţări, potrivit ministrului.

Scutul antirachetă nu vizează Rusia, iar toate deciziile vor fi luate după consultări cu partenerii Bulgariei şi cu sus-inerea opiniei publice, a declarat adjunctul lui Mladenov, Marin Raykov.

Ambasadorul american în Bulgaria, James Warlick, a explicat, marţi, că discuţiile cu Sofia privind scutul se desfăşoară informal, în cadrul NATO.

Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentului, a subliniat că Statele Unite nu au cerut Bulgariei sa găzduiască elemente antirachetă, dar că opţiunea ramâne valabilă.

Miercuri, ministrul bulgar de externe Nikolai Mladenov şi ministrul apărării Anio Anghelov au fost audiati în Parlament în acest dosar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite