Rusia a suspendat lansările de capsule Soyuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a decis, joi, să suspende temporar lansările de capsule Soyuz, după accidentul suferit, miercuri, de un vehicul spaţial de tip cargo, care s-a adăugat unei serii de incidente recente, o consecinţă a lipsei de personal calificat din industria spaţială rusă, potrivit experţilor, informează AFP.

"S-a decis suspendarea lansărilor de capsule Soyuz până când cauzele accidentului vor fi identificate", a declarat un responsabil din industria spaţială rusă, citat de Interfax.

Miercuri, vehiculul spaţial Progress M12-M, care trebuia să transporte câteva tone de materiale şi provizii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), nu a ajuns pe orbita corectă şi s-a prăbuşit la 325 de secunde după decolarea sa de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, în urma unor probleme la motoare, potrivit Agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos).

O acţiune de căutare era încă în derulare, joi, pentru a recupera resturile căzute pe Terra, într-o zonă nepopulată din regiunea rusă Altai, la frontiera Rusiei cu China, Mongolia şi Kazahstan.

Reuniune de urgenţă

Decizia de a suspenda temporar lansările de capsule Soyuz intervine într-un moment în care Rusia deţine un loc crucial în industria spaţială, în special faţă de Statele Unite ale Americii. După ultima lansare a unei navete spaţiale americane, ce a avut loc în iulie, NASA depinde în prezent de vehiculele spaţiale ruseşti pentru a transporta astronauţi pe ISS, până la crearea unui nou vehicul spaţial american, prevăzut a fi lansat cel mai devreme în anul 2015.

Vladimir Popovkin, directorul Roskosmos, a convocat în noaptea de miercuri spre joi o reuniune de urgenţă, pentru analiza posibilităţile de aprovizionare a ISS, la bordul căreia se află şase astronauţi.

Centrul rus de control al zborurilor spaţiale (TSOUP) a anunţat că rezervele de la bordul ISS sunt suficiente până la sosirea următorului vehicul de tip cargo.
Pierderea vehiculului Progress M12-M reprezintă cel de-al patrulea eşec în domeniul lansărilor de sateliţi sau capsule spaţiale înregistrat de Rusia începând din decembrie 2010. Este vorba mai ales de prima problemă gravă suferită de un vehicul Progress de la lansarea lui, în anul 1978, pe timpul fostei Uniuni Sovietice, a precizat expertul rus Igor Lissov.

Criză profundă

Potrivit lui Lissov, accidentul suferit de Progress M12-M a fost cauzat "fie de un defect de fabricaţie, fie de o neglijenţă". Însă recenta serie de accidente suferite de vehiculele spaţiale ruseşti reprezintă "un semnal de alarmă" şi relevă "o criză profundă" în interiorul sectorului spaţial, abandonat de statul rus, al cărui personal este prost plătit, consideră Lissov.

"Această criză va continua, dacă inginerii din industria spaţială vor fi plătiţi în continuare de două ori mai puţin decât vânzătorii de telefoane mobile. Este o chestiune de priorităţi şi de stabilirea valorilor în societate", a adăugat Lissov.
Expertul Konstantin Kreidenko a atribuit aceste eşecuri "erorilor sistematice" cauzate de absenţa unei politici de gestiune şi de formare a inginerilor şi a specialiştilor în cadrul Roskosmos, o instituţie căreia îi lipseşte personalul cu experienţă.

"Ţara se confruntă cu problema lipsei liderilor în vârstă de 30-40 de ani, care au abandonat sectorul ştiinţific în anii 1990", într-o perioadă în care industria spaţială acuza o lipsă acută de mijloace financiare", afirmă Kreidenko.
După decizia de joi, următoarele lansări de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan ale unor capsule Soyuz - vârful de lance al industriei spaţiale ruse - par incerte: mesajele care anunţau următorul zbor cu echipaj uman spre ISS, fixat pentru 22 septembrie, şi următoarea lansare a unui vehicul de tip cargo, prevăzută pentru 28 octombrie, au fost retrase de pe site-ul Roskosmos.

Agenţia rusă a anunţat, joi, o revizie completă a vehiculelor sale spaţiale şi înfiinţarea unui grup de lucru care va "controla modul de executare a programului de zboruri cu echipaj uman la bord".

Incidente în lanţ

Incidentul de miercuri a avut loc la mai puţin de o săptămână după ce Rusia a pierdut contactul cu un puternic satelit de telecomunicaţii, lansat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan de o rachetă Proton. Satelitul a fost ulterior descoperit pe o orbită greşită. Roskosmos anunţase deja, marţi, suspendarea tuturor lansărilor de sateliţi cu ajutorul rachetelor Proton-M, până când cauzele exacte ale incidentului vor fi stabilite, iar problemele tehnice vor fi eliminate.

Joi, premierul rus Vladimir Putin a ordonat Agenţiei spaţiale ruse să adopte schimbări "radicale" în ciclul de producţie a vehiculelor spaţiale, a anunţat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov. Instrucţiunile trasate de şeful guvernului rus se referă în special la "fabricarea de piese detaşabile pentru lansările" de vehicule spaţiale.

Pe 1 februarie anul acesta, Rusia a mai pierdut contactul cu un satelit, de tip militar, GEO-IK-2, conceput mai ales pentru a realiza o hartă detaliată 3D a Terrei. Satelitul a fost descoperit pe orbita sa după 24 de ore.

Agenţia spaţială rusă a fost aspru criticată după eşecul înregistrat pe 5 decembrie 2010 cu ocazia lansării pe orbită a trei sateliţi din sistemul Glonass - conceput de Rusia pentru a rivaliza cu sistemul de navigare american GPS şi cu viitorul sistem european Galileo. Sateliţii au căzut în Oceanul Pacific după eşecul misiunii de plasare pe orbită, din cauza unei supraîncărcări cu carburant a lansatorului.

Acest eşec a întârziat cu cel puţin un an punerea în funcţiune a sistemului Glonass, iar preşedintele rus, Dmitri Medvedev, i-a concediat la sfârşitul lunii decembrie 2010 pe doi directori din industria spaţială rusă şi l-a criticat pe Anatoli Perminov, care, la rândul său, a fost concediat în aprilie.
ADVIMA20110824_0612

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite