Rusia ar vrea baze militare în Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informaţia, vehiculată de presa croată, a făcut obiectul unei investigaţii jurnalistice şi la Moscova. Subiectul este însă un secret bine păzit Moscova intenţionează să amplaseze

Informaţia, vehiculată de presa croată, a făcut obiectul unei investigaţii jurnalistice şi la Moscova. Subiectul este însă un secret bine păzit

Moscova intenţionează să amplaseze două baze ruseşti, dotate cu rachete nucleare, în Balcani: una în Serbia, alta în Bosnia, în apropiere de graniţa cu Croaţia. Ştirea-şoc, publicată recent de cotidianul croat "Slobodna Dalmacja", a fost reluată de "Komsomolskaia Pravda", care a încercat să afle dacă există o bază reală pentru aceste informaţii.

Investigaţia publicaţiei ruse a fost demarată în urma unei declaraţii a candidatului radical la Preşedinţia Serbiei, Tomislav Nikolici. Acesta a afirmat că Belgradul va cere Rusiei să amplaseze "o bază militară în Serbia", în cazul recunoaşterii independenţei provinciei Kosovo. Contactaţi pentru detalii, jurnaliştii de la "Slobodna Dalmacja" au precizat că au oferit sume mari de bani unor oficiali militari sloveni, dar nu au reuşit să scoată nimic de la ei.

"Nici nu încercaţi măcar! Mai degrabă veţi afla numărul amantelor acestora, decât ceva referitor la bazele ruseşti", au afirmat aceştia. Ziariştii ruşi nu au avut prea mult succes nici la ei acasă. Unii generali au spus totuşi, pe un ton misterios, că "totul este posibil".

Răspuns la scutul american antirachetă

Fără o reacţie oficială, ziariştilor nu le-a mai rămas altceva de făcut decât să apeleze la experţi, ale căror păreri sunt împărţite. Unii au luat în calcul posibilitatea amplasării unor baze în Balcani, dar au exclus dotarea lor cu rachete nucleare.

Generalul Leonid Ivaşov consideră că Moscova ar putea crea o bază în zonă doar cu acordul NATO. "S-ar putea ca la nivel oficial Rusia să nu recunoască independenţa Kosovo, dar, de fapt, să contribuie la consolidarea noului stat", a precizat Ivaşov, care ar vedea o unitate militară la Kosovska-Mitroviţa. Alţi experţi au apreciat că Rusia încearcă să găsească un răspuns "pe măsură" la scutul american antirachetă din Polonia şi Cehia. Ei au susţinut că Moscova ar putea amplasa baze şi în ţări din America de Sud, precum Venezuela sau Cuba.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite