Rusia nu vede cu ochi buni gazoductul Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova face tot posibilul pentru a deţine monopolul piaţei energetice a Europei Rusia susţine că nu este împotriva concurenţei în domeniul energetic, dar nu vede cu ochi buni

Moscova face tot posibilul pentru a deţine monopolul piaţei energetice a Europei

Rusia susţine că nu este împotriva concurenţei în domeniul energetic, dar nu vede cu ochi buni construirea unui nou oleoduct care să aprovizioneze Europa Occidentală cu gaz. Ministrul adjunct de externe rus, Andrei Denisov, a criticat proiectul construcţiei gazoductului Nabucco pe sub Marea Caspică. Moscova nu ar avea nimic împotrivă, probabil, dacă ar fi şi ea parteneră.

"Există tentative de construire a unui gazoduct traversând Marea Caspică. Numai că există probleme naturale în această regiune: un relief accidentat şi o zonă seismică. Şi pentru ce îl fac dacă sunt trasee de livrare mai ieftine?, se întreabă oficialul rus într-un interviu acordat cotidianului "Vremia Novostei".

Denisov a menţionat în special proiectul Nabucco, susţinut de SUA şi UE, ce prevede construirea până în 2012 a unui gazoduct de 3.300 de km pentru aprovizionarea Europei Occidentale cu gaz din Marea Caspică ocolind Rusia.

Proiect politizat

"Orice politizare are un preţ concret care se ridică la câteva milioane sau miliarde de dolari, deoarece ea complică realizarea schemei optimale a livrării de energie în regiune. Nimeni nu poate spune în acest moment ce gaze naturale va transporta această conductă", a spus diplomatul rus.

Denisov susţine că grupul de lobby ce militează pentru construirea conductei Nabucco nu ascunde obiectivul principal al acestui proiect, şi anume de a construi un gazoduct care "va ocoli Rusia". "Rusia nu este împotriva unei concurenţe economice corecte în domeniul energetic. Dar este cu totul altceva când se fixează conştient obiectivul de a pune o anumită ţară în afara schemei de cooperare pentru că nu este agreată din motive pur politice", mai afirmă diplomatul rus.

El consideră însă că realizarea unor astfel de proiecte nu poate aduce prejudicii semnificative intereselor Moscovei. Noul gazoduct, ce ar urma să tranziteze şi România, va putea transporta aproximativ 30 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, contribuind la reducerea dependenţei Europei Occidentale faţă de gazul rusesc. Comisia Europeană estimează că 10-15% din gazele naturale utilizate de UE vor proveni, până în 2025, din regiunea Mării Caspice.

Companiile europene îşi văd doar interesele

Cele cinci companii semnatare ale proiectului de conductă - OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botas (Turcia) - se află în proces de selectare al celui de-al şaselea partener.
O sursă de pe lângă procesul de negocieri a declarat pentru "IHT" că acesta ar putea fi ales până în luna octombrie. Turcia preferă grupul german RWE în locul Gaz de France.

Consorţiul ce încearcă să dezvolte conducta Nabucco nu a reuşit să ajungă la un acord nici în ceea ce priveşte finanţarea. La aceasta se adaugă faptul că firmele europene nu sunt unite. UE şi-a văzut proiectul Nabucco pus în pericol după ce compania petrolieră italiană ENI a anunţat că se alătură Gazprom pentru construirea unei conducte concurente, South Stream, care să transporte gaz rusesc prin Marea Neagră. Rusia a invitat şi Austria să participe la construcţia acestui gazoduct.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite