Rusia trimite rachete tactice în Osetia de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova îşi consolidează controlul asupra regiunii separatiste georgiene Armata rusă desfăşoară lansatoare de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în Osetia de Sud, semn că

Moscova îşi consolidează controlul asupra regiunii separatiste georgiene

Armata rusă desfăşoară lansatoare de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în Osetia de Sud, semn că Rusia este hotărâtă să-şi menţină poziţiile în regiune.

Oficiali americani din serviciile de informaţii susţin că forţele ruse au mobilizat şapte sisteme balistice de tip SS-21 şi au transferat în regiune vehicule de transport, relatează "New York Times". Rachetele lansate de sistemele amplasate la nord de capitala osetă Ţhinvali pot lovi ţinte de pe teritoriul georgian, inclusiv capitala Tbilisi, au precizat experţi americani.

Armata rusă a instalat, de asemenea, lansatoare de rachete sol-aer în apropierea centrului de comandă din
Ţhinvali, au mai afirmat responsabilii din serviciile secrete americane. În paralel cu amplasarea de sisteme balistice, Rusia a transferat şi trupe în regiune pentru a-şi consolida prezenţa militară.

Oseţii cer bază rusească

Un batalion din cadrul Diviziei 76 Aeropurtate a fost trimis din Pskov la Beslan, un oraş din Osetia de Nord, în timp ce alte câteva batalioane staţionate la Kostroma sunt pregătite pentru relocare, potrivit oficialilor americani.

Anatoli Nogoviţân, adjunctul şefului Statului-Major al armatei ruse, a dezminţit însă ieri că Rusia a desfăşurat rampe de rachete tactice pe teritoriul Osetiei de Sud.

În acest context, liderul oset Eduard Kokoiti a anunţat că va cere Moscovei să construiască o bază militară permanentă pe teritoriul rebel. "Vom cere conducerii Federaţiei Ruse să construiască o bază militară rusă pe teritoriul Osetiei de Sud, pentru că aici trăiesc cetăţeni ruşi", a precizat Kokoiti. El a avertizat şi că nu va accepta, din nou, observatori internaţionali în regiune.

"Nu avem încredere în aceşti observatori internaţionali, în aceşti oameni care corup adevărul", a adăugat liderul oset. Generalul Anatoli Nogoviţân a declarat că Rusia ar putea amplasa o bază militară permanentă în Osetia de Sud dacă înalta conducere politică a ţării va lua o decizie în acest sens.

Retragerea se lasă aşteptată

Pe de altă parte, în Georgia nu se vedeau ieri semne care să arate că ruşii încep să se retragă sau că măcar s-ar pregăti să părăsească teritoriul georgian, aşa cum a promis duminică preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Generalul Anatoli Nogoviţân a anunţat că Rusia a început retragerea contingentului său militar din Georgia.

"Rusia şi-a încheiat operaţiunea de stopare a agresiunii Georgiei împotriva Osetiei de Sud, la ordinul comandantului suprem al armatei ruse, preşedintele Dmitri Medvedev", a afirmat generalul Nogoviţân. Jurnalişti AFP, prezenţi în diferite puncte ale teritoriului georgian, au remarcat însă prezenţa a numeroase detaşamente ruse în apropierea oraşului strategic Gori şi la baza militară din Senaki, care păreau că nu aveau intenţia de a se retrage.

De altfel, autorităţile georgiene au acuzat forţele Moscovei că în loc de retragere înaintează în adâncul teritoriului Georgiei. Semn că tensiunea persistă, opt explozii au fost auzite în baza din Senaki, ocupată de forţele ruse.

Saakaşvili nu vrea "divorţ total"

Aproape surprinzător, la câteva zile doar după ce afirmase că Georgia nu se va reconcilia niciodată cu Rusia, preşedintele Mihail Saakaşvili a făcut ieri apel la evitarea unei rupturi definitive între ţara sa şi Rusia.

Liderul de la Tbilisi a cerut încă o dată retragerea imediată a forţelor ruse, pe care le-a numit "de ocupaţie", şi a reafirmat că Georgia nu va renunţa la nici o parte cât de mică din teritoriul său, dar a evocat necesitatea iniţierii unor discuţii cu autorităţile ruse pentru a se evita o ruptură între cele două ţări.

Negocieri pentru prizonieri

Pe fondul situaţiei de pe teren în continuare tensionate, Rusia şi Georgia negociau ieri un schimb de prizonieri - 14 soldaţi georgieni deţinuţi în Osetia de Sud în schimbul a cinci ruşi capturaţi de georgieni. Un jurnalist al AFP i-a văzut pe cei 14 georgieni, dintre care doi răniţi culcaţi într-o ambulanţă, aşteptând rezultatul negocierilor pe un teren viran expus soarelui apăsător, lângă Ţhinvali unde aştepta un elicopter rus gata să-i transporte în Georgia.

Colonelul Andrei Bobrun, purtătorul de cuvânt al forţelor armate ruse din Caucaz, a declarat că negocierile au fost întrerupte pentru moment, deoarece georgienii au pus "condiţii politice şi militare" inacceptabile pentru partea rusă.

Chavez invită flota Rusiei în Venezuela

După ce Ucraina a limitat libertatea de mişcare a flotei ruseşti de la Marea Neagră, Moscova primeşte "dovezi de prietenie" de la aliaţii din America Latină.

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a anunţat că i-a dat acordul său omologului rus Dmitri Medvedev să trimită flota rusă în largul coastelor ţării sale, în cadrul unei "vizite de lucru şi prietenie", relatează AFP.

"Rusia ne-a informat asupra intenţiei sale de a vizita Venezuela, respectiv ca flota rusă să treacă prin Caraibe", a declarat Chavez în cadrul emisiunii radiotelevizate "Alo Presidente".

Alianţe cu inamicii SUA

Venezuela şi-a intensificat recent cooperarea militară cu Rusia printr-un important program de achiziţii de armament, în baza căruia au fost aduse în statul sud-american arme Kalaşnikov, elicoptere şi avioane de vânătoare Suhoi.

În acest context, cotidianul spaniol ABC comenta, ieri, că următorul pas al Kremlinului în confruntarea cu Statele Unite ar putea fi încheierea unui soi de alianţă militară cu Cuba şi Venezuela.

Una dintre posibilităţi ar fi redeschiderea unei baze electronice menite să spioneze sistemul de comunicaţii al Americii de Nord, asemănătoare "Aurorei" - centrul de spionaj care a operat în apropiere de Havana şi pe care fostul preşedinte Vladimir Putin a decis să-l închidă.

În prezent, acolo funcţionează un centru universitar informatic, unde studenţii desfăşoară o intensă propagandă pe internet, în favoarea dictaturii cubaneze şi a ideologiei marxiste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite