Rusia, tentată de scutul NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite doresc să coopereze cu Rusia în cadrul NATO, pentru combaterea ameninţărilor din Asia de Nord-Est şi Orientul Mijlociu, a declarat ambasadorul american la NATO, Ivo Daalder, citat de „Nezavisimaia Gazeta“.

„În momentul de faţă, asistăm la proliferarea rachetelor balistice în toată lumea. Împotriva acestei ameninţări avem nevoie de un sistem de apărare care să acopere Europa, Asia de Nord-Est şi Orientul Mijlociu, dar şi SUA", a spus Daalder, care a subliniat că pentru Washington este indispensabil ca sistemul de apărare să fie construit în parteneriat cu aliaţii din NATO şi cu Rusia.

El a precizat că pentru un sistem regional de apărare varianta optimă sunt navele Aegis şi rachetele SM-3, staţionate în Marea Mediterană, dar şi sistemele de rachete de pe uscat, amintind de acceptul României şi Poloniei de a găzdui pe teritoriul lor baze de rachete interceptoare. În acest context, Alianţa Nord-Atlantică ar putea propune Rusiei, cu ocazia summitului de la Lisabona, să se alăture acestui proiect şi chiar să aibă acces la anumite date colectate de sateliţi americani, în special cele despre Coreea de Nord.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că ţara sa este pregătită să coopereze cu NATO în domeniul apărării antirachetă şi să creeze un scut implicând mai multe ţări, cu condiţia ca interesele tuturor participanţilor la proiect să fie respectate. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite