Rezultate parţiale la alegerile din Rusia: Putin a obţinut 64,61% din voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruşii au început duminică să meargă la urne pentru alegerile prezidenţiale care ar urma să îl readucă la Kremlin pe actualul premier Vladimir Putin, într-o atmosferă de contestare inedită de la preluarea puterii de către acesta, în urmă cu un deceniu, relatează AFP.

UPDATE 04.45 După numărarea a 90% din voturi, Vladimir Putin conduce detaşat, cu 64,61% din voturi, potrivit unui anunţ făcut în această dimineaţă de Comisia Electorală Centrală, citată de RIA Novosti. Principalul său contracandidat, Ghennadi Ziuganov, a obţinut 17,07 din voturi.

UPDATE 23.05 Vladimir Putin a obţinut în această seară 64,39% din voturi după numărarea buletinelor din 50 la sută din secţiile de vot, conform cifrelor Comisiei electorale centrale difuzate la 22:20, ora României, relatează AFP. Candidatul comunist Ghennadi Ziuganov ocupă locul al doilea cu 17,13 la sută din voturi, conform aceleiaşi surse.

UPDATE 22.15 După centralizarea a 40% dintre voturi, Putin conduce detașat, cu 63,86% din voturi, potrivit primelor rezultate difuzate de Comisia Electorală Centrală imediat după închiderea secţiilor de votare.

Putin este urmat de liderul comunist Ghennadi Ziuganov - cu 17,25% din voturi. Pe locul al treilea se clasează, în acest moment, miliardarul Mihail Prohorov, care a obţinut 7,12% din sufragii. Ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski a obţinut 6,93 %, iar liderul Rusiei Juste (centru-stânga), Serghei Mironov - 3,74%.

UPDATE 21.10 Premierul în exerciţiu Vladimir Putin a obţinut duminică seara 63,42 la sută din voturi după numărarea buletinelor din 30 la sută din birourile de vot, potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală şi citate de AFP. Candidatul comunist Ghennadi Ziuganov se află pe locul al doilea, cu 17,25 la sută din voturi, potrivit aceleiaşi surse.

UPDATE 21.00 Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev şi-au făcut apariţia în faţa celor peste 100.000 de susţinători reuniţi în apropiere de Kremlin.

UPDATE 20.49 Fostul preşedinte al URSS, Mihail Gorbaciov a declarat că se îndoieşte că rezultatele alegerilor reflectă starea reală a societăţii. „Dacă nu există documente privind falsificările în masă, este dificil să vorbeşti despre aceasta" a spus Gorbaciov,citat de agenţia Interfax.

UPDATE 19.55 Candidatul comunist la alegerile prezidenţiale ruse, Ghennadi Ziuganov, a denunţat duminică un scrutin al „hoţilor, absolut incorect", după victoria lui Vladimir Putin, în timp ce opozantul liberal Vladimir Rijkov a considerat votul ilegitim, relatează AFP.

UPDATE 19.50 Zeci de mii de susţinători ai lui Vladimir Putin, care a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit rezultatelor parţiale, s-au  strâns la Kremlin pentru a sărbători victoria favoritului lor.

UPDATE 19.32 Premierul rus Vladimir Putin a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, obţinând 61,8 la sută din voturi după numărarea a 14,5 la sută din buletine, a anunţat Comisia Electorală rusă, citată de AFP.

UPDATE 19.06 La 21:00, ora Moscovei, s-au închis secţiile de vot din regiunea cea mai vestică a Rusiei - Kaliningrad. Potrivit exit-poll-urilor, pe primul loc se află Vladimir Putin cu 58,3%. Datele celorlalţi candidaţi: Ghennadi Ziuganov (Partidul Comunist) a obţinut 17,7 % din sufragii, Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal-Democratic) - 8,5 % din voturi, Serghei Mironov („Rusia Dreaptă") - 4,8 % din voturi. Pentru candidatul independent Mihail Prohorov au votat 9,2 % dintre alegători. Sondajul a fost efectuat la 1000 secţii de votare din 63 regiuni ale Rusiei. Au refuzat să răspundă la întrebarea sociologilor 31,7% dintre alegători.

UPDATE: 17.43 Tineri alegători au venit din diferite regiuni ale Rusiei, duminică, la bordul a numeroase vehicule pentru a vota la Moscova, în timp ce mărturiile privind fraudele electorale au apărut încă de la primele ore ale scrutinului, relatează AFP.

Peste 100 de autocare pline cu tineri, adeseori abia ajunşi la majorat, erau grupate în piaţa Bolotnaia şi pe străzile învecinate, în apropiere de Kremlin, în cadrul „turismului electoral" vizibil organizat.

Asociaţiile şi presa independentă au denunţat cu o zi înaintea scrutinului această tehnică de fraudare care constă în votul multiplu, în diverse secţii de votare unde alegătorii sunt transportaţi cu autocarele.

Întrebaţi de AFP de ce au venit, adeseori de la distanţe de peste 1.000 de kilometri, să voteze la Moscova, tinerii alegători s-au exprimat sub acoperirea anonimatului, refuzând să furnizeze explicaţii, dar unii afirmând că au votat cu Putin.

Dar de ce să vii din Briansk (la 400 de kilometri sud-vest de Moscova) pentru a vota? „Pentru alegeri corecte", zâmbeşte o tânără, reluând sloganul opoziţiei, care denunţă fraude.

„Călătoria a fost organizată de partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin?", a mai întrebat reporterul AFP
„Nu" a fost răspunsul. „Dar de cine atunci?", a insistat ziarisul „Hmmm, este dificil de explicat", a adăugat tânăra.

UPDATE 14.08 Sistemul de camere web instalat în fiecare secţie de votare din Rusia pentru a permite verificarea modului în care se desfăşoară alegerile duminică funcţioneză cu unele dificultăţi , au anunţat observatorii, citaţi de AFP.

Site-ul oficial http://webvybory2012.ru ar trebui să difuzeze în timp real imagini de la cele 180.000 de camere web instalate în 90.000 de secţii de vot. Acesta poate fi accesat de toţi cei care s-au înregistrat în prealabil şi permite, teoretic, supravegherea scrutinului în fiecare birou de vot din Rusia.

În patru secţii de votare din Mahacikala, în Daghestan (Caucazul rus), unde un jurnalist al AFP a urmărit duminică dimineaţă votul prin intermediul acestor camere, calitatea transmisiunii este mult prea proastă pentru a putea vorbi despre o posibilitate reală de control la distanţă: urna nu se poate vedea, imaginile au fost blocate timp de mai multe minute, a dispărut sunetul şi au fost dificultăţi de conectare.

Biroul de vot nr.993 din Mahacikala este echipat cu două camere web, una arată imagini de la birourile comisiei, iar alta de la cele două urne şi cabinele de vot. Dar camera este fixată în aşa fel încât imaginea să permită controlarea unei singure urne. Cealaltă este în afara cadrului, iar camera web nu permite să se vadă ce se întâmplă acolo.

Contactat prin telefon de AFP, serviciul de presă al Comisiei Electorale Centrale nu a fost în măsură să comenteze problemele tehnice care împiedică funcţionarea site-ului webvybory2012.ru.

UPDATE 13.55 Partidele de opoziţie şi un ONG rus au denunţat duminică fraude în mai multe secţii de vot din Rusia, în primele ore ale derulării scrutinului în urma căruia actualul premier Vladimir Putin se va întoarce, probabil, la Kremlin.
„Aceleaşi persoane votează în secţiile numărul 2164 şi 2166" din Moscova, a anunţat pe site-ul său partidul democrat Iabloko, ce a trimis numeroşi observatori la scrutin.

UPDATE 13. 45 Trei militante ale mişcării feministe ucrainene FEMEN au manifestat duminică, topless, în secţia în care a votat Vladimir Putin, marele favorit la alegerile prezidenţiale, înainte de a fi reţinute rapid, relatează AFP.

Tinerele, cu sânii goi, şi-au scris cu negru pe piept „Fur pentru Putin". Agenţii de securitate şi poliţiştii le-au reţinut imediat şi fără menajamente.
Potrivit site-ului lor, femen.livejournal.com, cele trei militante voiau să fure urna în care cu câteva minute mai devreme actualul premier îşi introdusese buletinul de vot. Ele strigau: „Putin hoţul!".


Mişcarea FEMEN a devenit un fenomen în Ucraina, apoi în Europa, organizând proteste topless pentru a denunţa condiţia femeii, corupţia, prostituţia sau inegalităţile economice sau sociale.

image

UPDATE 13.26
"Am dormit bine, am facut sport, apoi am venit aici", a spus Putin, după ce şi-a exprimat votul. El a adăugat că este convins ca ruşii vor veni în număr mare la vot: "Am încredere că oamenii vor da dovadă de responsabilitate".

UPDATE 12.01

Vladimir Putin, favoritul cursei prezidenţiale din Rusia, s-a prezentat la vot, în cadrul turului de scrutin de astăzi.
El a venit la urne împreună cu soţia sa, Ludmila, după ce presa a remarcat în repetate rânduri că aceasta s-a retras din viaţa publică, vehiculându-se chiar că s-ar fi izolat la o mănăstire. Putin a votat la o secţie din incinta Academiei ruse de ştiinţe din Moscova, transmite Agerpres.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în primele două ore de vot, rata de participare la alegerile prezidenţiale din Rusia a depăşit 15%, relatează Mediafax, care preia RIA Novosti.

Circa 109 milioane de alegători sunt chemaţi la urne începând cu ora locală 08.00 în întreaga Rusie, cea mai mare ţară din lume, care se întinde pe nouă fusuri orare.

Având în vedere decalajul orar, scrutinul s-a deschis sâmbătă la ora 20.00 GMT (22.00 ora României) în Extremul Orient rus, la Moscova birourile de vor s-au deschis la ora 04.00 GMT (06.00 ora României), iar votul se va încheia la Kaliningrad, la ora locală 20.00 (19.00 ora României), în extremul vestic al ţării.

La Vladivostok (Extremul Orient), învăţătoare Zinaida Bikova, în vârstă de 73 de ani, a declarat că a votat în favoarea lui Putin.

"Cel puţin ştiu la ce să mă aştept"

"Ceilalţi candidaţi nu îmi plac, iar Putin ştiu ce a făcut", a declarat ea.

"Cu Putin ştiu la ce să mă aştept", a declarat o altă alegătoare, Galina Samalvovici, în vârstă de 76 de ani.

Fostul agent KGB a pierdut net din popularitate dar rămâne creditat cu aproximativ 60 la sută din voturi, potrivit ultimelor sondaje. El ar putea câştiga alegerile încă din primultur, la fel ca şi la precedentele mandate prezidenţiale din 2000 şi 2004.

Putin a lăsat preşedinţia subordonatului său Dmitri Medvedev în 2008 deoarece Constituţia îi interzicea un al treilea mandat consecutiv.

Ceilalţi candidaţi

La conducerea Guvernului, el a rămas totuşi cel mai influent om politic din ţară, iar Medvedev a renunţat să se prezinte la aceste alegeri, retrăgându-se în favoarea mentorului său.

Ceilalţi patru candidaţi sunt comunistul Ghennadi Ziuganov (plasat al doilea în sondaje, cu 15-20 la sută), populistul Vladimir Jirinovski, miliardarul Mihail Prohorov, nou-venit pe scena politică, şi candidatul de centrul Serghei Mironov.

Toţi s-au străduit însă să nu îl atace frontal pe fostul director KGB, în timp ce niciun membru al opoziţiei radicale nu a primit autorizaţia de a candida la aceste alegeri.

Campania electorală a fost marcată de folosirea masivă a resurselor statului în favoarea lui Putin, de presiuni şi intimidări, mai ales împotriva opoziţiei şi a presei independente, precum şi de practici de vot sub constrângere în provincie, a apreciat organizaţia neguvernamentală rusă Golos, într-un raport publicat joi.

Această asociaţie, care se află în colimatorul autorităţilor după ce a denunţat fraude masive la alegerile legislative din decembrie, a anunţat că are peste 2.500 de corespondenţi în ţară.

Partidul Comunist a declarat, la rândul său, că a mobilizat mii de observatori în secţiile de votare.

Numeroşi observatori

O jurnalistă AFP a constatat duminică dimineaţă în birourile de vot din Moscova prezenţa a numeroşi observatori.

Mărturiile şi imaginile video cu presupuse fraude, plasate pe internet, au contribuit la intensificarea mişcării de contestare inedită cu care se confruntă regimul rus de aproape trei luni.

Putin a avut o atitudine ambiguă faţă de această contestare, fie acuzând opoziţia şi observatorii că servesc interesele străine, fie anunţând instalarea unor camere web în fiecare birou de vot pentru a supraveghea procesul electoral.

Potrivit autorităţilor, 180.000 de astfel de camere au fost instalate în câteva săptămâni şi transmit în direct desfăşurarea scrutinului.

Eficienţa unei astfel de iniţiative a fost pusă însă la îndoială de misiunea de monitorizare a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) din Rusia.

Partidul Comunist afirmă că primele fraude au fost constate duminică la Vladivostok.

Opoziţia consideră votul falsificat

Participarea părea destul de mare duminică dimineaţa, la Ciukotka (Extremul Orient) 27 la sută dintre alegători au votat în primele două ore în pofida temperaturii de minus 27 de grade Celsius.

"Dacă rata de participare era aşa de ridicată în Ciukotka la ora 08.00 dimineaţa, ne putem aştepta ca această cifră să fie foarte interesantă", a declarat şeful Comisiei Electorale, Vladimir Ciurov.

Miliardarul Mihail Prohorov a fost unul dintre primii care au votat în regiunea Krasnoiarsk (Siberia de est), potrivit imaginilor camerelor web, transmise în timp real pe site-ul oficial http://webvybory2012.ru/.

"Aleg o nouă Rusie. Totul nu trebuie decât să înceapă", a declarat el, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Ceilalţi patru candidaţi, între care şi Putin, urmează să voteze în cursul zilei la Moscova, la fel ca şi preşedintele Dmitri Medvedev.

Opoziţia, care consideră procesul electoral falsificat şi denunţă dinainte victoria lui Putin în primul tur, a făcut deja apel la mobilizare, luni, în centrul Moscovei, la o zi după alegeri.

Poliţişti mobilizaţi la Moscova

Poliţia a anunţat că a mobilizat peste 6.000 de agenţi suplimentari la Moscova.

"Nu sfătuiesc pe nimeni să testeze rezistenţa forţelor de ordine la Moscova. Mobilizăm întăriri şi motivul pentru care facem acest lucru este clar. Suntem pregătiţi să asigurăm securitatea", a declarat vineri şeful poliţiei din Moscova, Vladimir Kolokolţev, citat de Interfax.

El a afirmat că poliţia a reperat pe Internet apeluri la "înarmarea cu bare de fier, bâte şi alte obiecte de acest tip".

Manifestaţiile au reunit din decembrie zeci de mii de persoane în capitală şi alte câteva mii în alte oraşe ale ţării, sub sloganul "Rusia fără Putin".

Organizaţiile proguvernamentale au făcut apel, la rândul lor, la mobilizarea a zeci de mii de militanţi în Piaţa Manej din apropiere de Kremlin, duminică seara.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite