Rusia răspunde: Europa este "isterică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova ameninţă că se va adresa justiţiei internaţionale pentru a i se face dreptate . Rusia a reacţionat vehement în faţa intenţiilor Uniunii Europene de a împiedica accesul

Moscova ameninţă că se va adresa justiţiei internaţionale pentru a i se face dreptate .

Rusia a reacţionat vehement în faţa intenţiilor Uniunii Europene de a împiedica accesul necontrolat al companiilor străine la sectorul energetic european şi ameninţă că va contesta în justiţie orice măsuri discriminatorii care vor fi introduse.

"Nu cred că UE are de gând să introducă asemenea măsuri. Rusia va face uz de toate mijloacele legale prevăzute de legislaţia internaţională pentru a asigura accesul companiilor sale pe pieţe", a declarat secretarul adjunct al Kremlinului pe probleme de comunicare, Dmitri Peskov. Oficialul de la Moscova susţine că temerile UE privind o posibilă expansiune a Rusiei sunt "aproape isterice". Peskov a subliniat că ţara sa este un furnizor de energie care îşi respectă angajamentele. "Nici în momentele cele mai tensionate ale Războiului Rece, Rusia nu a sistat livrările de energie către Europa de Vest.

"Moscova este la fel de interesată să furnizeze energie Europei după cum şi Europa este interesată să primească gaze de la noi. Interdependenţa noastră este reciprocă şi această interdependenţă este baza siguranţei energetice", a conchis oficialul rus. Acest răspuns a fost determinat de speculaţiile de presă conform cărora Comisia Europeană pregăteşte să introducă o serie de măsuri restrictive pentru companiile energetice din afara Uniunii, scrie UEObserver. Un sfert din necesarul de petrol şi gaze al UE este asigurat de Rusia, motiv pentru care Bruxelles-ul se teme că această dependenţă se va accentua în viitor, ajungând până la 70 la sută din necesarul energetic, în 2030.

UE caută sprijin prin "vecini" Uniunea Europeană va analiza modalităţile prin care să intensifice cooperarea în domeniul energiei cu statele vecine din Europa de Est, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. "Cei 27" vor să-şi diversifice sursele de energie, astfel că această problemă va fi tratată cu prioritate la prima reuniune cu toate cele 15 state şi cu Autoritatea Palestiniană incluse în acordul privind Politica Europeană de Vecinătate ce va debuta luni.

Participanţi sunt Algeria, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Egipt, Georgia, Israel, Iordania, Liban, Libia, Republica Moldova, Maroc, Autoritatea Palestiniană, Siria, Tunisia şi Ucraina. Una dintre ideile care ar putea fi propuse se referă la dezvoltarea unei "carte regionale a energiei", care va stabili cadrul cooperării între UE şi statele vecine.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite