Rusia propune NATO un parteneriat strategic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova este gata să coopereze cu Washingtonul la un scut antirachetă "adaptat" Pe fondul divergenţelor cu Occidentul pe tema scutului antirachetă şi a Tratatului privind Forţele

Moscova este gata să coopereze cu Washingtonul la un scut antirachetă "adaptat"

Pe fondul divergenţelor cu Occidentul pe tema scutului antirachetă şi a Tratatului privind Forţele Convenţionale din Europa, Rusia a propus NATO un parteneriat strategic în domeniul apărării antirachetă. Preşedintele Vladimir Putin anunţă că prioritatea Rusiei este creşterea potenţialului armatei şi al serviciilor de informaţii.

Moscova a propus Alianţei Nord-Atlantice un parteneriat strategic în domeniul apărării antirachetă, a declarat Anatoli Antonov, directorul Departamentului pentru securitate şi dezarmare din cadrul Ministerului rus de Externe. "Noi nu ne opunem la nimic.

Dorim o cooperare, o colaborare, un angajament la dialog din partea ţărilor care reprezintă o ameninţare pentru alte ţări", a precizat responsabilul rus, după reuniunea de la Bruxelles a Consiliului Rusia-NATO. Noua ofertă a Rusiei vine după propunerea făcută de preşedintele Vladimir Putin Washingtonului de a utiliza în comun radarul rus din Azerbaidjan. În opinia Moscovei, acest lucru ar permite americanilor să renunţe la desfăşurarea componentelor scutului antirachetă în Europa.

SUA intenţionează să instaleze un radar din sistemul de apărare antirachetă în Cehia şi un sistem de rachete interceptoare în Polonia, motivând această de

În acelaşi timp, NATO şi Rusia şi-au recunoscut divergenţele, atât în legătură cu scutul antirachetă, cât şi în legătură cu Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa (CFE) şi au decis să încerce să-şi apropie punctele de vedere în următoarele luni. Robert Pszczel, purtător de cuvânt al Alianţei, a declarat că în dosarul CFE nu există nicio schimbare în poziţiile ţărilor NATO, respectiv cea a Rusiei.

Pszczel a subliniat că, pentru moment, Rusia nu vorbeşte de retragere din CFE, ci de suspendarea acestui tratat. Un diplomat al NATO a afirmat că ruşii s-au arătat dispuşi pentru noi discuţii la reuniunea experţilor în Tratatul CFE, care se va desfăşura la începutul lunii octombrie la Berlin. În legătură cu scutul antirachetă, reprezentanţii Rusiei la reuniunea de la Bruxelles au reafirmat că vor îngheţarea proiectului american şi au propus înlocuirea acestui plan cu un altul "mai bine adaptat", la care vor colabora şi ei.

Putin vrea o armată puternică

În ciuda bunele intenţii afişate de Moscova, preşedintele Vladimir Putin a subliniat că Rusia are nevoie să-şi sporească potenţialul armatei şi serviciilor de informaţii în faţa noilor ameninţări de securitate, inclusiv a planurilor militare americane în Europa.

"O consolidare semnificativă a forţelor armate este în mod categoric una dintre priorităţile noastre", a declarat Putin la o reuniune cu şefii armatei şi ai serviciilor de informaţii. Putin a cerut serviciului de informaţii externe (SVR) să-şi "extindă posibilităţile", reamintind că scutul antirachetă şi amplasarea bazelor americane în România şi Bulgaria sunt noile ameninţări la adresa securităţii Rusiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite