Rusia face presiuni pentru South Stream
0O echipă de la Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a încercat să definitiveze acordul energetic dintre Belgrad şi Moscova Dornic să asigure revenirea în forţă a Gazprom în
O echipă de la Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a încercat să definitiveze acordul energetic dintre Belgrad şi Moscova
Dornic să asigure revenirea în forţă a Gazprom în Balcani înainte de a-şi încheia mandatul la Kremlin, preşedintele Vladimir Putin a trimis la Belgrad o "armată'' de specialişti de la Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă.
Delegaţia rusă a primit ordinul de a convinge autorităţile sârbe să grăbească ratificarea acordului ce prevede construirea unei părţi a gazoductului South Stream pe teritoriul Serbiei şi vânzarea a 51% din compania naţională petrolieră NIS către Gazprom.
Generalul Serghei Şoigu, ministrul pentru situaţii de urgenţă, a venit personal la Belgrad, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a discuta cu preşedintele Boris Tadici şi cu premierul demisionar Vojislav Koştuniţa. Mai mult, Şoigu a semnat un protocol cu cei doi oficiali sârbi şi i-a îndemnat să ratifice acordul energetic înaintea alegerilor parlamentare anticipate, programate pentru 11 mai.
După plecarea emisarului preşedintelui Putin, puterea sârbă a dat înapoi. Preşedintele Tadici a amintit că guvernul este unul "tehnic", iar parlamentul - dizolvat, deci contractul nu va putea fi aprobat până la 11 mai.
În schimb, premierul Koştuniţa susţine că guvernul său este în măsură să trimită spre ratificare documentul încheiat de Serbia cu Gazprom. Iniţiativa lui Koştuniţa are însă puţine şanse de reuşită, în condiţiile în care adversarii săi constituie majoritatea în guvernul demisionar.
Un proiect controversat
Pe 25 ianuarie, Rusia şi Serbia au semnat, la Moscova, un acord care prevede trecerea pachetului majoritar de acţiuni al companiei naţionale petroliere sârbe NIS în proprietatea gigantului Gazprom. Documentul conţinea şi promisiuni referitoare la construcţia unui tronson de 400 km pe teritoriul sârbesc al conductei de gaze South Stream, care ar urma să transporte hidrocarburi siberiene prin Marea Neagră via Balcani în Europa Occidentală.
Înţelegerea liderilor sârbi cu oficialii ruşi a stârnit controverse în Serbia. Mai mulţi politicieni au catalogat pactul drept un fel de "plată" pentru susţinerea acordată Serbiei de Rusia în dosarul Kosovo. În plus, numeroşi oficiali au denunţat preţul de numai 500 milioane de euro oferit de Gazprom pentru NIS, de patru ori mai mic decât preţul de piaţă al companiei.
Mai nou, presa belgrădeană a dezvăluit că documentul bilateral este rezultatul unei înţelegeri între cei de la Gazprom şi doi apropiaţi ai premierului Vojislav Koştuniţa - Dejan Mihajlov şi Borislav Milosevici, fratele defunctului preşedinte sârb.