Rusia se oferă să ajute NATO în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda relaţiilor deloc prietenoase dintre Rusia şi Occident, Moscova se arată interesată să vină în ajutorul misiunii NATO în Afganistan. Pentru prima oară, autorităţile ruse

În ciuda relaţiilor deloc prietenoase dintre Rusia şi Occident, Moscova se arată interesată să vină în ajutorul misiunii NATO în Afganistan. Pentru prima oară, autorităţile ruse discută cu guvernele occidentale despre posibilitatea de a transporta proviziile nemilitare - precum îmbrăcăminte, alimente şi combustibili, destinate soldaţilor Alianţei din Afganistan pe teritoriul Rusiei, relatează "Financial Times".

Discuţiile au pornit după ce Dmitri Rogozin, noul ambasador al Rusiei la NATO, a exprimat, la o reuniune recentă, interesul puternic al Moscovei pentru realizarea unui acord în zonă. Propunerea sa a fost urmată de discuţii intense între oficialii NATO şi cei ruşi privind traseele care ar urma să fie utilizate, existând speranţe că s-ar putea ajunge la un acord în cadrul summitului NATO de la Bucureşti.

Diplomaţi din cadrul misiunii ruse la Alianţa Nord-Atlantică au afirmat că rutele de aprovizionare ar urma să treacă atât prin Rusia, cât şi prin alte foste republici sovietice, precum Uzbekistan şi Kazahstan, care vor fi şi ele consultate. Propunerea Rusiei ar putea reprezenta o puternică relansare pentru misiunea NATO din Afganistan.

Propunere examinată cu prudenţă

Cei 43.000 de soldaţi aflaţi aici se bazează foarte mult pe proviziile transportate prin Pakistan. Instabilitatea politică din această ţară este însă considerată de şefii militari ai NATO un potenţial risc pentru operaţiunile Alianţei.

Diplomaţii occidentali susţin că este prea devreme pentru a stabili dacă propunerea Rusiei semnalează o schimbare în politica externă a Moscovei după alegerea lui Dmitri Medvedev în funcţia de preşedinte. Ei susţin că Rusia a avut întotdeauna un interes puternic ca misiunea din Afganistan să reuşească, întrucât Moscova doreşte să păstreze fundamentalismul islamic la distanţă de graniţele sale sudice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite