Rusia ocupă poziţii strategice în Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi SUA şi UE au cerut Rusiei să respecte acordul de pace şi să accelereze ritmul retragerii din Georgia, ruşii nu se grăbesc să părăsească teritoriul fostei republici sovietice. Mai

Deşi SUA şi UE au cerut Rusiei să respecte acordul de pace şi să accelereze ritmul retragerii din Georgia, ruşii nu se grăbesc să părăsească teritoriul fostei republici sovietice. Mai mult, responsabilii armatei ruse au direcţionat o parte din efective în zone strategice. Astfel, un detaşament rusesc a intrat ieri în Poti, principalul oraş-port de la Marea Neagră al Georgiei, săpând tranşee şi instalând aruncătoare de mine.

În paralel, mai multe blindate şi camioane de transport militare au blocat podul de la intrarea în Poti, acesta fiind unica legătură terestră cu restul Georgiei. Mişcarea forţelor ruse vine după ce preşedintele Dmitri Medvedev i-a promis omologului său francez Nicolas Sarkozy că trupele Moscovei se vor retrage până azi de pe teritoriul Georgiei.

Forţele ruse sunt prezente în zonă după ce SUA au obţinut acordul Turciei pentru a trimite o misiune umanitară pe mare, prima de la începutul conflictului.

Astfel, două nave de război americane care transportă materialul umanitar vor ajunge în regiune, urmând să furnizeze ajutoare printr-un coridor ce face legătura între portul Poti şi oraşul Gori, din estul Georgiei.

Trupele ruse se mută dintr-un oraş în altul, consolidându-şi poziţiile în zonele strategice

Moscova dă asigurări că forţele sale vor părăsi azi teritoriul georgian, dar situaţia din teren arată că ruşii nu se grăbesc. Soldaţii primesc noi sarcini în oraşele strategice.

Trupele ruse au ocupat ieri intrarea în Poti, principalul oraş-port de la Marea Neagră al Georgiei, săpând tranşee şi instalând aruncătoare de mine îndreptate spre oraş, relatează Foxnews.

În acelaşi timp, mai multe blindate şi camioane militare ruse de transport au blocat podul de la intrarea în Poti, acesta fiind unica legătură terestră cu restul Georgiei.

Pe de altă parte, militarii ruşi şi blindatele lor se aflau încă ieri pe drumul ce leagă oraşul strategic Gori de Tbilisi. AFP semnala prezenţa militarilor ruşi şi în preajma micului oraş Ahalgori, la nord-vest de capitala georgiană.

Moscova face delimitări

Mişcarea forţelor ruse vine după ce preşedintele Dmitri Medvedev i-a promis omologului său francez Nicolas Sarkozy că trupele Moscovei se vor retrage până azi de pe teritoriul Georgiei.

În acest context, preşedintele Georgiei Mihail Saakaşvili a declarat pentru AP că Rusia îşi întăreşte semnificativ prezenţa în punctele strategice.Între timp, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a precizat că Rusia intenţionează să menţină 500 de soldaţi într-o zonă de securitate din jurul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud.

"Opt puncte de control vor fi înfiinţate în zona de securitate în care vor fi mobilizaţi 500 de soldaţi, nu mai mult", a declarat Lavrov.

Zona de securitate este un subiect sensibil, deoarece permite trupelor ruse să rămână în interiorul teritoriului georgian, aproape de principala autostradă, între vestul şi estul ţării, infrastructură de care depinde
economia ţării.

Adunări pentru independenţă

Pe fondul discuţiilor diplomatice pentru detensionarea crizei din Georgia, liderii celor două republici separatiste - Osetia de Sud şi Abhazia - şi-au intensificat eforturile pentru a obţine recunoaşterea Rusiei.

La Ţhinvali, preşedintele osetian Eduard Kokoiti a făcut o solicitare în cadrul unei adunări publice de cel puţin o mie de persoane. Un demers similar a avut loc şi la Suhumi, unde zeci de mii de persoane s-au reunit pentru a solicita Moscovei să recunoască independenţa Abhaziei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite