Rusia modernizează MiG-urile NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slovacia a apelat la Moscova pentru a-şi echipa aparatele de luptă sovietice la standardele cerute de Alianţa Nord-Atlantică Un avion neobişnuit de camuflat, MiG-29 SD modernizat, al

Slovacia a apelat la Moscova pentru a-şi echipa aparatele de luptă sovietice la standardele cerute de Alianţa Nord-Atlantică

Un avion neobişnuit de camuflat, MiG-29 SD modernizat, al armatei slovace a făcut senzaţie la salonul aviatic ILA-2008 de la Berlin.

După aderarea la NATO a fostelor ţări din Pactul de la Varşovia, numărul mare de arme de producţie sovietică din armatele Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Ungariei şi altor state a ameninţat echilibrul delicat între armele produse de alianţă. Statele nou intrate în Tratatul Atlanticului de Nord au început să caute soluţii.

Una aparent simplă era înlocuirea armelor sovietice cu modele occidentale, dar nu a putut fi implementată, deoarece echipamentul produs în Occident era prea scump pentru noile democraţii, în timp ce sistemele mai vechi erau de multe ori mai proaste decât armele sovietice din anii "60 şi "80 şi necesitau sume mari de bani pentru modernizare, scrie agenţia RIA Novosti. Câteva state au hotărât modernizarea şi aducerea echipamentului sovietic la standarde occidentale.

Israelienii au dat greş cu MiG-ul românesc

Specialiştii israelieni, cu experienţă în afacerea cu avioane, s-au apucat şi au modernizat MiG-21 Lancer pentru România cu aparatură nouă, inclusiv tablouri de comandă LCD multifuncţionale, un sistem de ochire şi un computer de bord. Proiectul, care promitea să fie un succes, aproape a eşuat. Modernizate fără sfatul producătorului şi retehnologizate cu componente de calitate îndoielnică, avioanele de luptă MiG-21 au început să se prăbuşească. Situaţia a pus pe gânduri celelalte state care foloseau avioane sovietice pe care intenţionau să le modernizeze.

Bulgaria şi Slovacia au ales producătorul rus

Prin urmare, Bulgaria şi Slovacia, care folosesc avioane de luptă sovietice - de această dată MiG-29 -, au decis să apeleze la Rusia pentru reparaţii şi îmbunătăţiri. MiG-urile slovace sunt poate cel mai de succes exemplu de adaptare a avioanelor sovietice la standardele NATO.

Aceste avioane au fost echipate cu un model îmbunătăţit de radar de proiecţie rusească, un sistem de realimentare în aer, un sistem de identificare occidental şi sisteme de navigare radio. Carlinga a fost modernizată cu ecrane LCD multifuncţionale.

Armamentul a rămas acelaşi: rachete R-27 şi R-73 de fabricaţie rusească. MiG-urile modernizate au fost complet revizuite, ceea ce le-a permis să rămână în funcţiune până la începutul anilor 2030.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite