Rusia lucrează la noi tipuri de arme nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putin şi-a asigurat conaţionalii că Rusia poate să-şi apere interesele atât pe propriul teritoriu, cât şi în afara graniţelor. Pentru a şasea oară, şi cel mai probabil pentru ultima

Putin şi-a asigurat conaţionalii că Rusia poate să-şi apere interesele atât pe propriul teritoriu, cât şi în afara graniţelor.

Pentru a şasea oară, şi cel mai probabil pentru ultima dată în calitate de preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin s-a aflat, ieri, în dialog direct cu conaţionalii săi. Cu această ocazie, liderul de la Kremlin a anunţat că Moscova lucrează la noi tipuri de arme nucleare, ca parte a planului "grandios" de consolidare a apărării ţării. Nu au lipsit nici promisiunile electorale: compensaţii la cheltuielile pentru grădiniţe şi recalcularea pensiilor pentru militari.

"Vom dezvolta tehnologia de rachete, inclusiv noi complexuri strategice, cu caracter nuclear", a precizat preşedintele rus, ca răspuns la o întrebare a militarilor de la baza spaţială Pleseţk. Rusia dispune de suficiente forţe şi mijloace ca, în cazul în care va fi necesar, să-şi poată apăra interesele atât pe propriul teritoriu, cât şi în afara graniţelor, a subliniat Putin.

Cât priveşte proiectul scutului american antirachetă din Europa, şeful statului rus a declarat că Statele Unite caută modalităţi de rezolvare a diferendelor, dar a avertizat că Rusia ar putea să-şi desfăşoare din nou armele în cazul în care îngrijorările sale nu vor fi liniştite. "Vă pot asigura că astfel de paşi sunt pregătiţi şi că îi vom face. Unde şi ce vom staţiona, acest lucru ţine de specialiştii din armata rusă", a explicat Putin.

De petrolul rus nu se poate atinge nimeni

Întrebat despre imensele rezerve de petrol şi gaze ale Rusiei, lucruri care ademenesc Occidentul, Putin a spus că "astfel de idei circulă în capetele unor politicieni" din Occident. "După părerea mea, este un fel de erotism politic ce le poate oferi plăceri unora, dar care nu are şanse să aducă rezultate bune", a spus ironic preşedintele, înainte de a ataca SUA pe tema politicii lor din Irak.

"Cel mai bun exemplu îl constituie evenimentele din Irak, ţară care nu s-a putut apăra şi care are enorme rezerve de petrol. Şi ce s-a întâmplat? S-a văzut. Americanii au învăţat să tragă. Însă deocamdată nu au reuşit să aducă ordinea şi sunt puţine şanse să reuşească, pentru că a combate un popor este un obiectiv fără viitor", a explicat Putin.

"Mulţumesc lui Dumnezeu, Rusia nu este Irak. Rusia are suficiente mijloace şi forţă pentru a se apăra şi a-şi proteja interesele", a avertizat el.

Politica actuală va continua şi după 2008

Preşedintele rus le-a mai spus concetăţenilor că un nou preşedinte îi va lua locul la Kremlin după alegerile prezidenţiale din martie 2008, dar că orientarea politică actuală va fi menţinută. Putin a dialogat trei ore şi şase minute în direct cu populaţia ţării sale, timp în care a răspuns în total la 69 de întrebări. Ruşii trimiseseră peste un milion. Cel mai utilizat cuvânt în răspunsurile preşedintelui a fost "promit", pe care l-a rostit de circa 20 de ori. Comentatorii au remarcat caracterul populist al celui de-al şaselea dialog al preşedintelui cu populaţia Rusiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite