Rusia întoarce spatele NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putin a decis retragerea din Tratatul pentru Forţele Convenţionale în Europa Preşedintele rus, Vladimir Putin, a răspuns astfel deciziei Statelor Unite de a amplasa un scut antirachetă

Putin a decis retragerea din Tratatul pentru Forţele Convenţionale în Europa

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a răspuns astfel deciziei Statelor Unite de a amplasa un scut antirachetă în Europa de Est.

Intrat în vigoare în 1992, Tratatul CFE limitează nivelul forţelor armate şi al echipamentelor convenţionale ale celor două foste blocuri din timpul Războiului Rece. Rusia a ameninţat în repetate rânduri că se va retrage din tratat, din cauza apropierii de graniţele sale a forţelor americane. Ultima "picătură" a fost decizia SUA de a amplasa un scut antirachetă în Polonia şi Cehia, plan care s-a lovit de împotrivirea ruşilor. Putin (foto) a decis să suspende aplicarea tratatului "până când ţările NATO vor ratifica Acordul de adaptare", semnat în 1999 la Istanbul şi care ia în considerare dispariţia URSS şi a Pactului de la Varşovia.

Tratatul CFE nu a intrat în vigoare în varianta revizuită, din cauza divergenţelor dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia, NATO refuzând să ratifice noua versiune cât timp Rusia nu îşi retrage trupele din Georgia şi Republica Moldova, conform angajamentelor asumate la Istanbul. Purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, a comentat că decizia Rusiei este "dezamăgitoare", reprezentând un pas înapoi pentru securitatea şi stabilitatea în Europa. Un comunicat emis de Ministerul rus de Externe notează că moratoriul "nu înseamnă că Rusia a închis spatele dialogului".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite