Rusia are un guvern de cumetrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politica în Rusia devine din ce în ce mai mult o chestiune de familie. Nu mai puţin 36 de cazuri de rudenie la vârful administraţiei au fost numărate de presa rusă. Cel mai recent este noul

Politica în Rusia devine din ce în ce mai mult o chestiune de familie. Nu mai puţin 36 de cazuri de rudenie la vârful administraţiei au fost numărate de presa rusă. Cel mai recent este noul ministru al sănătăţii, nimeni alta decât soţia ministrului energiei.

Noul guvern, prezentat luni seară, este un exemplu grăitor al acestor numeroase înrudiri între miniştri, membri ai administraţiei prezidenţiale şi liderii marilor grupuri economice deţinute de stat. Noul premier Viktor Zubkov, un om din umbră al lui Putin, numit, spre surpriza generală, la şefia guvernului în 14 septembrie, este socrul ministrului apărării, Anatoli Serdiukov. În numele acestor legături de rudenie, Serdiukov şi-a înaintat demisia, săptămâna trecută, dar preşedintele Vladimir Putin i-a refuzat-o.

Săptămânalul "Vlast" a descoperit nu mai puţin de 35 de cazuri de rudenie la vârful statului, în administraţia regională sau la marile bănci şi grupuri energetice. Luni seară s-a înregistrat cel de-al 36-lea caz, în persoana noului ministru al sănătăţii, Tatiana Golikova, specialistă respectată în chestiuni bugetare, care este şi soţia ministrului energiei, Viktor Hristenko. Fiul ministrului justiţiei, Dmitri Ustinov, este căsătorit cu fiica adjunctului administraţiei prezidenţiale, Igor Secin.

În topul promovărilor familiale, şeful FSB, Andrei Patruşev, bate toate recordurile. Unul dintre fiii săi este vicepreşedinte al Vneştorgbank (VTB) - care a cumpărat 5% din grupul european EADS -, iar celălalt este consilier al preşedintelui consiliului de administraţie al Rosneft, principalul grup petrolier rus. Cu toate că o lege federală în vigoare limitează strict legăturile de rudenie între "servitorii statului", la Kremlin, nimeni nu ţine cont de ea.

"Interesele economice se sprijină pe interese de familie. Întregul guvern devine o afacere de familie. Scopul lui Putin este să controleze elita. El controlează o persoană, iar aceasta îi controlează pe ai săi", apreciază Alexei Sidorenko, analist politic la Centrul Carnegie de la Moscova.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite