Rusia, despre tezaurul românesc: Nu dezgropați trecutul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subiectul restituirii tezaurului românesc de către Rusia și-a pierdut demult din actualitate, susține purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukașevici, referindu-se la aducerea acestui subiect în atenția Consiliului Europei.

"Parlamentarii români încearcă, nu pentru prima dată, să internaționalizeze subiectul care demult și-a pierdut din actualitate", a declarat joi Alexandr Lukașevici, potrivit RIA Novosti, preluată de UNIMEDIA.

Moscova regretă faptul că România încearcă să abordeze în cadrul Consiliului Europei problema privind returnarea a peste 93 de tone de aur evacuat în Rusia în perioada celui de-al doilea Război Mondial. Totodată, Rusia solicită Bucureștiului să nu "dezgroape trecutul", a mai spus Lukașevici.

Potrivit oficialului rus, în dialogul politic actual dintre Moscova și București subiectul "aurului românesc" lipsește.

"Considerăm că încercările de a dezgropa trecutul, în condițiile actuale sunt contraproductive și pot trezi doar emoții inutile, distrage atenția de la deciziile cu adevărat importante privind aspecte specifice ale cooperării bilaterale", a conchis purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Tezaurul României, evacuat în Rusia în timpul Primului Război Mondial, includea, pe lângă multe obiecte de patrimoniu, peste 90 de tone de aur, nerecuperate până acum, şi care sunt evaluate în prezent la 3,2 miliarde de euro. Din această cantitate, circa 90 la sută erau monede de aur, iar 10 la sută aur fin, sub formă de lingouri.

Toate acestea au fost transportate în Rusia Ţaristă cu scopul de a le proteja de armata germană, care ocupase o parte însemnată a României. După Revoluţia bolşevică din Octombrie 1917, puterea sovietică a sechestrat tezaurul și a refuzat restituirea integrală a acestuia.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei ( APCE) a adoptat, marți, Rezoluţia privind onorarea obligaţiilor şi a angajamentelor Federaţiei Ruse care include, între altele, solicitarea adresată Federaţiei Ruse "de a continua eforturile pentru a reglementa rapid chestiunile pendinte privind returnarea proprietăţilor culturale şi de altă natură prin negocieri directe cu statele vizate, în conformitate cu angajamentele asumate de Federaţia Rusă prin Opinia 193 (1996) paragrafele 10.xii, 10.xiii şi 10.xiv".

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite