Rusia vrea să deschidă în România o misiune militară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Scopul declarat al acesteia ar fi acela de a îngriji cimitirele în care se află înmormântaţi soldaţii Armatei Roşii. Rusia intenţionează să deschidă în 2008 misiuni militare în

>> Scopul declarat al acesteia ar fi acela de a îngriji cimitirele în care se află înmormântaţi soldaţii Armatei Roşii.

Rusia intenţionează să deschidă în 2008 misiuni militare în şapte state în care există cimitire militare ruseşti, a precizat generalul Aleksander Kirilin, şeful Centrului Memorial din cadrul Forţelor Armate Ruse.

Planul se bazează pe un decret al preşedintelui Vladimir Putin care a fost emis în acest sens la 1 octombrie 2007. Pentru intrarea în vigoare a decretului a fost redactată o directivă guvernamentală. În total vor exista şapte astfel de misiuni - în România, Ungaria, Germania, Polonia, Cehia, China şi Lituania. Rusia a cerut mai multor ţări permisiunea de a înfiinţa misiuni militare.


"Misiunile Ministerului Apărării din Federaţia Rusă trebuie să îmbunătăţească semnificativ condiţiile în cimitirele militare şi comemorative. Cele de pe teritoriile a 24 de state numai din Europa sunt locurile de înmormântare a peste 2,5 milioane de soldaţi sovietici care au căzut, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Peste 80 la sută din cei îngropaţi în cimitire sunt afişaţi ca fiind necunoscuţi, 7.500 de zone de înmormântare au fost explorate, iar 4.519 au fost înregistrate. Situaţia cimitirelor datând din Primul Război Mondial şi din alte conflicte militare este şi mai gravă", precizează oficialul în acelaşi document.


Moscova aşteaptă răspunsul


"La cererea Ministerului Apărării, Ministerul Afacerilor Externe a trimis solicitări ambasadelor noastre din statele în care urmează să se deschidă misiunile militare", a precizat Kirilin. Răspunsurile au sosit din Polonia, China, Germania, potrivit cărora "există dificultăţi în a folosi spaţiul ambasadelor pentru aceste misiuni. Faptul este confirmat de întreprinderea Goszagransobstvennost, care nu dispune de spaţiu în România utilizabil pentru această misiune", a precizat oficialul rus.

Există propunerea să se utilizeze ceea ce în prezent este folosit ca spaţiu rezidenţial în Cehia şi Ungaria, dar aceasta "trebuie analizată, iar în Germania şi China există, de asemenea, dificultăţi", a pregizat generalul. "Aşteptăm răspunsuri. Toate fondurile pentru 2008 sunt disponibile. Departamentul din Polonia, care există din 1993, continuă să îşi îndeplinească misiunea.

Între România şi Federaţia Rusă există un acord interguvernamental privind regimul cimitirelor militare care asigură cadrul necesar cinstirii memoriei eroilor de război. În baza acestuia, cele două ţări vor putea amenaja, pe bază de reciprocitate, mormintele soldaţilor căzuţi în timpul celor două războaie mondiale pe teritoriile celuilalt stat. Pe teritoriul Federaţiei Ruse se află cel mai mare număr de militari români căzuţi în afara graniţelor.

Polonia şi Cehia, ameninţate că ar putea fi "ţinte" ale armatei ruse

Polonia şi Cehia ar putea deveni ţinte ale armatei ruse dacă sunt de acord să găzduiască elemente ale scutului american antirachetă, a declarat ieri un parlamentar rus. Afirmaţiile lui Konstantin Kosaciov, un aliat al Kremlinului care prezidează Comisia pentru afaceri externe a Dumei, intervin după progresul negocierilor dintre Varşovia şi Washington în dosarul scutului antirachetă.

"Legăturile cu orice ţări terţe, în acest caz Polonia şi Cehia, transformă aceste state în ostatici şi complici la situaţie", a declarat Kosaciov, citat de ITAR-TASS. "Vor face o alegere, o alegere strategică, ce va afecta securitatea acestor ţări, pentru că sistemele americane respective vor fi controlate şi, în cel mai rău caz, o ţintă pentru sistemele ruse de apărare",
a subliniat deputatul rus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite