Oficial rus: "Ţările occidentale sunt responsabile de măcelul din Siria"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Occidentul, susţinând opozanţii regimului sirian, a devenit complicele agravării crizei din Siria şi opoziţia va fi considerată responsabilă de continuarea "vărsării de sânge", a declarat adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe, relatează AFP.

"Statele occidentale, incitând opozanţii sirieni la acţiuni intransigente (...), sunt complice la agravarea crizei", a declarat Serghei Riabkov, citat de Itar-Tass.

"Autorităţile siriene au declarat că sunt dispuse să organizeze un referendum privind Constituţia şi să convoace alegeri", a declarat Riabkov în timpul unei vizite în Columbia.

"De aceea, cei responsabili pentru a căuta o soluţie de încetare a vărsării de sânge sunt opozanţii", care refuză să negocieze cu puterea, a mai adăugat acesta.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, după ce s-a întâlnit la Damasc cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, a declarat că regimul este dispus să negocieze cu opoziţia şi că data unui referendum privind Constituţia va fi stabilită în curând.

Opozanţii consideră însă că o negociere cu puterea este imposibilă fără plecarea lui Assad de la conducerea statului. Un plan de rezolvare întocmit de Liga Arabă prevedea ca Bashar al-Assad să predea puterea vicepreşedintelui său.

Riabkov a respins criticile provocate de folosirea dreptului de veto de către Rusia pentru a bloca o rezoluţie în timpul şedinţei Consiliului de Securitate al ONU, rezoluţie care condamna regimul sirian şi reclama aplicarea planului Ligii Arabe.

"Din cauza veto-ului rus şi chinez în Consiliul de Securitate al ONU faţă de proiectul de rezoluţie marocan, anumite persoane au încercat să acuze Rusia că este responsabilă de vărsarea de sânge. Este o minciună", a declarat Riabkov.

"Responsabilitatea este a celor care, având influenţă asupra opoziţiei, nu o pot stăpâni şi nici cere acceptarea propunerii Guvernului sirian de a purta un dialog, având în vedere că Damascul este dispus să negocieze", a adăugat ministrul adjunct rus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite