Rusia, din nou o ameninţare nucleară pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flota Baltică va fi recondiţionată şi echipată cu focoase nucleare, afirmă surse militare ruse Submarinele, crucişătoarele şi avioanele flotei ruse din Kaliningrad vor fi echipate cu

Flota Baltică va fi recondiţionată şi echipată cu focoase nucleare, afirmă surse militare ruse

Submarinele, crucişătoarele şi avioanele flotei ruse din Kaliningrad vor fi echipate cu focoase nucleare pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece.

O înaltă sursă militară din Moscova a declarat pentru cotidianul britanic "Times" că Flota Baltică rusă, care a avut de suferit din cauza subfinanţării în perioada de după căderea comunismului, va fi acum recondiţionată. "Având în vedere decizia Americii de a instala un scut antirachetă în Europa, armata rusă îşi revizuieşte toate planurile pentru a da Washingtonului răspunsul adecvat", a declarat oficialul.

Gestul este de natură să amplifice tensiunile create de avansarea forţelor ruse până la circa 30 de kilometri de capitala georgiană Tbilisi, săptămâna trecută.

Potrivit planurilor Rusiei, submarinele, crucişătoarele şi avioanele de luptă ale Flotei Baltice ar urma să fie echipate cu focoase nucleare. Flota Baltică are baza în enclava rusă Kaliningrad, situată în Uniunea Europeană, între Polonia şi Lituania.

SUA consideră gestul exagerat

Ruşii declaraseră deja că ar putea îndrepta rachete nucleare către Europa Occidentală, de la bazele din Kaliningrad şi din Belarus. Premierul Vladimir Putin, citat de presa rusă, a vorbit recent chiar despre o "reluare a prezenţei militare ruse în Cuba şi în alte ţări".

Propunerea de a reinstala focoasele nucleare a fost criticată de Kurt Volker, ambasadorul american la NATO, care a declarat că a aflat despre această ameninţare.

"Este păcat că Rusia reacţionează prin instalarea de focoase nucleare în diferite locuri - dacă face cu adevărat acest lucru - când resul lumii nu se gândeşte la niciun fel de conflict de modă veche între superputeri", a declarat el.

Ameninţarea vine la o zi după ce Rusia a transmis Poloniei că se expune unui eventual atac militar prin faptul că a acceptat ca SUA să instaleze pe teritoriul său componente ale unui scut antirachetă.

Sevastopol, altă zonă explozivă

Armata rusă a mai afirmat că va ignora încercările Ucrainei de a restricţiona mişcările flotei ruse din Marea Neagră, la intrarea şi ieşirea din portul Sevastopol. Portul din Peninsula Crimeea a devenit o potenţială zonă explozivă în eforturile Rusiei de a împiedica fostele ţări sovietice vecine să se integreze în NATO.

În weekend, Ucraina i-a înfuriat şi mai tare pe oficialii ruşi, oferindu-se să creeze o reţea comună de apărare antirachetă cu ţările occidentale. În Georgia, forţele ruse s-au răspândit în vestul ţării în weekend, unde au ocupat mai multe oraşe, au obţinut controlul asupra unei şosele principale şi au aruncat în aer un pod.

Împreună cu luptătorii abhazi, ei au ocupat mai multe sate georgiene şi centrala electrică de la Enguri. Acordul de încetare a focului dă ruşilor dreptul de a continua să patruleze "câteva mile" în interiorul Georgiei.

Teamă în Europa de Est

Atacul Rusiei asupra Georgiei a generat teamă în Europa de Est. La Praga, unde cehii vor marca miercuri a 40-a aniversare a invaziei sovietice din 1968, premierul Mirek Topolanek şi-a exprimat temerea că istoria se poate repeta. Preşedintele polonez Lech Kaczynski şi liderii a patru republici ex-sovietice s-au declarat solidari cu Georgia.

Este păcat că Rusia reacţionează prin instalarea de focoase nucleare în diferite locuri - dacă chiar face acest lucru - când resul lumii nu se gândeşte la niciun fel de conflict de modă veche între superputeri
Kurt Volker, ambasadorul american la NATO

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite