Rusia ameninţă Ucraina cu Peninsula Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Ucraina şi-a anunţat intenţia de a mări chiria pentru flota de la Sevastopol, consilierul ambasadei Rusiei la Kiev a avertizat că Moscova ar putea demara procedura de revizuire a

După ce Ucraina şi-a anunţat intenţia de a mări chiria pentru flota de la Sevastopol, consilierul ambasadei Rusiei la Kiev a avertizat că Moscova ar putea demara procedura de revizuire a tratatului din 1997, care confirmă statutul ucrainean al Peninsulei Crimeea.

Presa de la Moscova afirmă că acest lucru s-ar putea întâmpla dacă autorităţile de la Kiev vor continua să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-şi retrage flota din Marea Neagră, cu baza în Crimeea. "Rusia nu are obligaţii faţă de Ucraina.

Iar faptul că Rusia a acceptat efectuarea unei inventarieri a patrimoniului Flotei, deşi acest lucru nu era prevăzut în tratatul din 1997, constituie o dovadă de bunăvoinţă din partea Moscovei", a afirmat Vladimir Lişenko, consilier la ambasada Rusiei din Ucraina.

El a subliniat că, dacă Ucraina va ridica problema majorării chiriei pentru portul Sevastopol, baza Flotei din Marea Neagră, Rusia va interpreta acest gest drept "un motiv de revizuire a tratatului". Ministerul ucrainean de Externe a trimis o notă de protest la Moscova şi a calificat declaraţiile diplomatului rus drept "o tentativă de a atenta la independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei".

Oficialii de la Moscova au precizat că afirmaţiile oficialului rus au fost interpretate greşit. În prezent, Rusia plăteşte anual circa 100 milioane de dolari pentru staţionarea Flotei din Peninsula Crimeea, dar preşedintele Viktor Iuşcenko a avertizat că preţul se va modifica. Acordul dintre Moscova şi Kiev privind condiţiile prezenţei Flotei ruse în Marea Neagră expiră în anul 2007.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite