Rusia, ca alternativă la Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Erdogan a sugerat la Berlin că Ankara are alternative la UE. Una este Rusia. Mai ales în Caucaz sau Asia Centrală, Turcia are de ales între interesele europene şi cele ruseşti.

Premierul Erdogan a sugerat la Berlin că Ankara are alternative la UE. Una este Rusia. Mai ales în Caucaz sau Asia Centrală, Turcia are de ales între interesele europene şi cele ruseşti.

Relaţiile Turciei cu Rusia s-au îmbunătăţit considerabil, mai ales după ce preşedintele Putin a anunţat, în decembrie 2004, la Ankara, un "parteneriat multilateral", iar premierul Erdogan l-a reiterat prin deplasarea din februarie 2005 la Moscova. În pofida unor interese similare, deci opuse, cele două state fac afaceri care vor să ajungă anul acesta la 25 miliarde de dolari. Constructorii turci sunt activi pe şantierele moscovite, iar ruşii investesc în privatizările şi proiectele de energie turceşti. Instabilităţile de la frontierele cu Irak, Siria şi Iran obligă Turcia să-şi modernizeze armata inclusiv cu arme din Rusia. Invers, Rusiei nu-i place participarea Turciei la drenarea hidrocarburilor din Azerbaidjan sau Kazahstan spre Vest fără controlul său. Tensiuni între Ankara şi Moscova mai creează diaspora cecenă de pe teritoriul turc şi activităţile separatiştilor kurzi din teritoriul rus.

Abordări pragmatice

Cu trecuturi imperiale conflictuale, Rusia şi Turcia încearcă să aibă poziţii pragmatice în noua geopolitică a Eurasiei - indusă de prezenţa militară americană şi de orientările proeuropene din câteva republici ex-sovietice. Ankara a avut puţine cuvinte despre revoluţiile portocalii din Georgia sau Ucraina, iar Moscova trece drept un posibil mediator între Turcia şi Armenia - în timp ce Turcia este actor al relaţiei Azerbaidjan-Armenia. Rusia şi Turcia au influenţe interferente la Marea Neagră, în Caucazul de Sud sau Asia Centrală. Mai nou, aceste regiuni sunt o prioritate şi pentru UE: după revoluţia portocalie de la Tbilisi, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan au devenit pe rând partenere ale Politicii de Vecinătate Europene. Concluzia pe care Ankara o sugerează la Bruxelles este că Turcia are de oferit Europei influenţă regională, legături comerciale, energie şi infrastructură de transport. Cu alte probleme, cetăţenii europeni nu sunt însă pregătiţi pentru primirea turcilor.

Imigranţii, acasă

Turcia face parte din Piaţa Comună încă din 1963, dar raporturile cu UE au fost îngheţate mai ales de loviturile de stat turceşti. Ankara a făcut următoarea aplicaţie de aderare în 1989; de atunci, turcii aud mai mult că Europa este exclusiv creştină.

Afectaţi de stagnare şi şomaj, mulţi cetăţeni europeni se tem, de fapt, de o sosire a hoardelor de muncitori turci. Menţinerea creşterii economice de 7% pe an va face însă din Turcia o importatoare de mână de lucru din 2015. Iar asta, deşi propria populaţie, deja de 70 de milioane, încă se înmulţeşte şi întinereşte - spre deosebire de situaţia din bătrâna Europă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite