Rusia: Cele mai mari proteste de la destrămarea URSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova a fost, sâmbătă, scena celor mai ample demonstraţii de stradă de la căderea URSS. Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile capitalei ruse  pentru a protesta faţă de fraudarea alegerilor parlamentare de săptămâna trecută.

Până la prânz, în Piaţa Bolotnaia ( Piaţa Mlaştinilor), o mică insulă pe râul Moscova, situată în apropierea Kremlinului, se adunaseră deja 40.000 de mii de persoane, în pofida ninsorii şi a gerului. Protestatarii au scandat „Rusia fără Putin!", „Ruşine!", „Unde este votul meu?", „Noi alegeri!".

 Piaţa Mlaştinilor a fost înconjurată de forţe de ordine, iar în spatele acestora erau multe camioane ale poliţiei, buldozere şi ambulanţe.  În apropiere de Kremlin se aflau trupelele speciale OMON, care împiedicau trecerea spre Piaţa Roşie. Manifestaţia a fost supravegheată şi de elicoptere ale poliţiei, dar şi de drone.

Participanţii la mitingul din centrul Moscovei au adoptat şi o rezoluţie, în cinci puncte, în care cer: eliberarea celor 1600 de  „deţinuţi politici" arestaţi pe 5-6 decembrie la Moscova, anularea rezultatelor alegerilor pentru Duma de Stat, demisia lui Vladimir Ciurov, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, înregistrarea în cursa electorală a tuturor partidelor politice şi organizarea unor noi alegeri parlamentare.

Diversiunea forţelor de ordine

 Pentru a opri afluxul de manifestanţi, forţele de ordine au recurs la o diversiune. La un moment dat, una dintre căile de acces către Piaţa Bolotnaia, podul Lujkov, sau Podul Iubirii, cum mai este denumit, a fost închis. Autorităţile au susţinut că au luat această decizie deoarece au apărut îngrijorări legate de o posibilă prăbuşire a podului, din cauza numărului mare de oameni. Şeful arhitecţilor din Rusia, Andrei Bokov, a declarat că singurul lucru care ar putea cauza prăbuşirea podului ar fi o explozie.

În estul ţării, dar şi în Siberia, sute de ruşi au ieşit pe străzi pentru a-şi arăta dezaprobarea faţă de alegerile parlamentare. Acţiuni de protest, la care au luat parte sute de ruşi aflaţi în străinătate, au avut loc în Franţa, Germania şi Statele Unite.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite