În Rusia, Putin a rămas ţarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul din Caucaz a demonstrat clar că premierul Vladimir Putin, şi nu preşedintele Dmitri Medvedev, este stăpân la Moscova, apreciază analiştii Premierul rus Vladimir Putin a dat

Conflictul din Caucaz a demonstrat clar că premierul Vladimir Putin, şi nu preşedintele Dmitri Medvedev, este stăpân la Moscova, apreciază analiştii

Premierul rus Vladimir Putin a dat tonul în ceea ce priveşte acţiunile Rusiei în Osetia de Sud, eclipsându-l pe succesorul său la Kremlin, Dmitri Medvedev.

Fost preşedinte rus, actualul premier Vladimir Putin este încă "adevăratul stăpân'' al Rusiei, scrie ziarul italian "La Stampa". Lui Vladimir Putin îi telefonează mai întâi Nicolas Sarkozy şi Silvio Berlusconi. El este cel care, la Beijing, a vorbit cu preşedintele SUA, George W.Bush, despre noul război din Caucaz.

Tot el, îmbrăcat cu o jachetă albă sport, a coborât din avion la Vladikavkaz, cartierul general al trupelor ruse din zona conflictului, a convocat reuniuni şi a fost urmărit pe stradă de femei osetine disperate de situaţia rudelor lor din Thinvali.

El este cel care stabileşte linia şi pronunţă primul acuzaţia de ''genocid'' la adresa georgienilor, imitat ''cu zel'' de succesorul său, după numai o zi, scrie publicaţia italiană.

În fond, John McCain, care a comentat din America modul de a acţiona al Rusiei şi l-a numit pe Putin ''preşedinte'', nu a comis una dintre faimoasele sale gafe, ci a spus ceea ce este evident: Vladimir Putin este încă adevăratul ''ţar'' al Rusiei.

Inversare de roluri

"Ar fi bine să daţi instrucţiuni parchetului militar să adune dovezi ale genocidului" comis împotriva osetilor, i-a spus Putin lui Medvedev luni, la întoarcerea de la Vladikavkaz. "Voi da, bineînţeles, aceste instrucţiuni", a replicat Medvedev.

Acest schimb de replici, difuzat la televiziunile ruse, demonstrează aproape o schimbare de roluri între cei doi oficiali, pentru că, potrivit Constituţiei, preşedintele este comandantul suprem al forţelor armate.

"Medvedev era cel care trebuia să dea ordinul de trimitere a trupelor ruse în Georgia, dar nu l-am auzit. Potrivit legii, această decizie trebuie aprobată de parlament, dar acesta a fost uitat, la fel ca şi preşedintele", spune Dmitri Oreşkin, politolog independent.

Până şi convenienţele, abandonate

Cine comandă cu adevărat la Moscova nu a fost niciodată un secret, şi încă din perioada învestiturii noului preşedinte circulau glume răutăcioase privind firele invizibile care ieşeau din mânecile costumului impecabil al lui Medvedev.

Odată cu conflictul din Caucaz, au fost abandonate însă chiar şi elementele de convenienţă ale coabitării care îl arătau pe Medvedev în deschiderea jurnalelor de ştiri, înaintea lui Putin, şi îi lăsau preşedintelui cel puţin desfăşurarea gesturilor oficiale ale diplomaţiei.

"Putin a acţionat precum oficialul care are dreptul să ia deciziile importante. El a fost cel care a explicat naţiunii care sunt bazele juridice ale intervenţiei ruse în Georgia. El a fost cel care a pronunţat cuvântul <> , reluat apoi de Medvedev", a subliniat Maria Lipan de la Centrul Carnegie din Moscova. Sondaje recente arată că ruşii nu îl iau prea în serios pe noul preşedinte. Numai 9% au estimat că el deţine puterea reală, potrivit institutului independent Levada.

Probleme între Putin şi Medvedev

"Există probleme între Putin şi Medvedev. Există din ce în ce mai multe zone de tăcere, ei nu mai duc o politică comună, fiecare are propria agendă", a declarat o sursă de la Kremlin, citată de ediţia rusă a revistei "Newsweek".

"În timp ce Medvedev îşi învaţă rolul de preşedinte, Putin conduce businessul privat, siloviki (armată, servicii speciale şi forţe de ordine) şi întreaga ţară", a precizat sursa. Olga Kryshtanovskaya, sociolog specializat în studierea elitelor ruse, a declarat, pentru revista americană "Forbes", că "Occidentul spera ca Medvedev să-şi poată crea un grup de aliaţi la Kremlin şi să facă progrese în guvernare, dar nu s-a întâmplat aşa".

"Resursele lui Medvedev sunt limitate. Poate conta pe un mic grup de oficiali cu care a lucrat înainte la guvern. Dar, în principal, este înconjurat de cadre putiniste", a spus Kryshtanovskaya.

9% din ruşi au estimat că Putin deţine puterea reală, potrivit institutului independent Levada.

Resursele lui Medvedev sunt extraordinar de limitate. Poate conta pe un mic grup de oficiali cu care a lucrat înainte la guvern. Dar, în principal, este înconjurat de cadre putiniste.
Olga Kryshtanovskaya, sociolog specializat în studierea elitelor ruse

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite