Rusia: Măsuri on-line pentru combaterea rasismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de interne Rashid Nurgaliev spune că tacticile poliţiei au scopul de a descuraja potenţialele activităţi violente ale naţionaliştilor. Liderul unui grup naţionalist rus,

Ministrul de interne Rashid Nurgaliev spune că tacticile poliţiei au scopul de a descuraja potenţialele activităţi violente ale naţionaliştilor.

Liderul unui grup naţionalist rus, Alexei Mikhailov, a declarat pentru Reuters că autorităţile au început supravegherea internetului şi nu mai permit postarea blogurilor în care apare numele organizaţiei pe care o conduce, Acţiunea împotriva Imigranţilor Ilegali (DPNI).

Ministrul de interne rus, Rashid Nurgaliev, a declarat că tacticile poliţiei au scopul de a descuraja orice potenţiale activităţi violente ale naţionaliştilor. Preşedintele Vladimir Putin a cerut, în ianuarie, serviciilor de securitate să ia măsuri împotriva extremismului şi rasismului în creştere în Rusia. Sentimentele rasiste sunt alimentate parţial de invidia faţă de afacerile de succes ale caucazienilor şi asiaticilor, dar şi de prezenţa studenţilor africani sau chinezi, percepuţi drept consumatori de fonduri.

Stavropol, păzit de poliţişti

Potrivit liderului naţionalist, autorităţile au împiedicat, la începutul acestei săptămâni, planificarea, prin intermediul blogurilor, a unor proteste faţă de ceceni, la Stavropol, un oraş de 350.000 de locuitori la graniţa cu Cecenia. Pe 24 mai, un cecen a fost ucis la Stavropol, iar pe 3 iulie, atacatori necunoscuţi au omorât doi ruşi, acest lucru fiind perceput drept o răzbunare. Marţi, sute de ruşi furioşi s-au adunat în piaţa centrală a oraşului, în urma funeraliilor celor ucişi. Autorităţile se tem că situaţia ar putea degenera, cum s-a întâmplat în septembrie anul trecut, în oraşul Kondopoga, situat în nord-vestul Rusiei, unde cecenii au fost nevoiţi să fugă, după ce ruşii au răzbunat două crime prin incendierea birourilor, locuinţelor şi maşinilor unor oameni de afaceri ceceni.

Mass-media afirmă că Stavropol ar putea deveni un al doilea Kondopoga, însă poliţia s-a organizat, iar protestatarii au fost împiedicaţi să iasă în stradă. Televiziunea rusă a transmis imagini cu poliţişti patrulând prin Stavropol, oraş care pare liniştit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite