Rusia şi China, lezate de criticile SUA pe tema drepturilor omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova şi Beijingul au reacţionat virulent la criticile Departamentului de Stat al SUA, care susţine, în raportul pe 2007, că în Rusia şi China nu sunt respectate drepturile omului. Raportul

Moscova şi Beijingul au reacţionat virulent la criticile Departamentului de Stat al SUA, care susţine, în raportul pe 2007, că în Rusia şi China nu sunt respectate drepturile omului. Raportul priveşte aproximativ 190 de state.


Potrivit documentului, drepturile omului sunt încălcate îndeosebi în ţări precum Pakistan, Afganistan, Iran, Sudan, Nepal, Siria, Zimbabwe şi China. "Statele în care puterea a fost concentrată inexplicabil în mâinile unor lideri rămân cele în care drepturile omului sunt încălcate sistematic", se afirmă în raport.

Centralizarea puterii în Rusia şi restricţiile pe care opoziţia le-a resimţit în timpul campaniei electorale şi al alegerilor sunt criticate în termeni duri. Un alt element criticat de raport este faptul că în timpul celor două mandate ale preşedintelui Vladimir Putin, majoritatea puterilor legislative au fost acaparate de acesta.

"Rusia este caracterizată printr-o Dumă supusă, corupţie şi selectivitate în aplicarea legislaţiei, cerinţe împovărătoare pentru ONG-uri şi hărţuirea acestora, restricţii dure împotriva mediei, iar toate acestea erodează încrederea populaţiei în autorităţi", a declarat Jonathan Farrar, asistentul secretarului de stat Condoleezza Rice.


"Dublu standard"


"Raportul reprezintă încă o dovadă că SUA folosesc dublul standard atunci când vine vorba despre drepturile omului", a fost reacţia Ministerului rus de Externe. "Este evident că problema drepturilor omului este folosită atât pentru consum extern, cât şi intern. Cum altfel am putea să ne explicăm faptul că SUA au legalizat de facto tortura, nu recunosc responsabilitatea pentru crime de război şi abuzul drepturilor omului din Irak şi Afganistan", ripostează diplomaţia rusă.


Discursul Moscovei a fost preluat integral şi de Beijing, în ciuda faptului că Departamentul de Stat a scos China de pe lista celor mai rele state din lume, în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului. Documentul afirmă însă că Beijingul acţionează "autoritar" în politica internă şi critică nerespectarea celor mai elementare drepturi ale omului.

"SUA ar trebui să înceteze să mai acţioneze ca un câine de pază al respectării drepturilor omului şi să se concentreze pe propriile probleme", se arată într-un raport al Beijingului. Organizaţiile care luptă pentru respectarea drepturilor omului în China consideră raportul mult prea "moale" în comparaţie cu situaţia reală din China, "ce se deteriorează tot mai mult, pe măsură ce se apropie Jocurile Olimpice", după cum susţine Phelim Kine, ce lucrează pentru Human Rights Watch. (George Daniel Rîpă)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite