Rusia şi Belarus nu fuzionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko au pus accentul doar pe cooperarea economică în cadrul Uniunii. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a efectuat prima vizită de stat la Minsk, cu ocazia

>> Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko au pus accentul doar pe cooperarea economică în cadrul Uniunii.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a efectuat prima vizită de stat la Minsk, cu ocazia reuniunii Consiliului de stat al Uniunii Rusia-Belarus. Atât Biroul de presă al Kremlinului, cât şi preşedintele Aleksandr Lukaşenko au dezminţit speculaţiile referitoare la posibila numire a lui Putin în fruntea unui nou stat format din Rusia şi Belarus.

Secretarul general al Uniunii, Pavel Borodin, a declarat că părţile nu vor discuta decât despre "chestiuni practice": cooperarea economică, bugetul pe anul 2008, politica externă şi energia. Potrivit RIA Novosti, ieri urma să se semneze un acord interguvernamental privind acordarea de către Rusia a unui credit de 1,5 miliarde de dolari pentru Belarus.

Transformarea Uniunii într-un stat "nu este posibilă decât prin integrarea Belarusului, cu 10 milioane de locuitori, în Rusia, cu 142 de milioane", consideră politologul Fiodor Lukianov. "Însă Lukaşenko nu este pregătit să sacrifice independenţa Belarusului", a subliniat el. Şi analistul belarus Aleksei Korol este de părere că scenariul nu este posibil în condiţiile în care Moscova ezită să facă investiţii financiare uriaşe, dar necesare funcţionării unui astfel de proiect. În plus, ambiţiile politice ale liderului de la Minsk ar primi o lovitură grea.

Ocolirea ţărilor de tranzit

De altfel, în ultimul timp au apărut tensiuni între Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko, pe fondul crizei provocate de preţul gazelor şi petrolului rus exportate către Europa prin Belarus. Într-un interviu acordat postului de radio BBC, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a precizat că toate perturbaţiile în ceea ce priveşte exporturile de gaze naturale au fost provocate de ţările de tranzit. "Am semnat o serie de contracte cu Ucraina pe care guvernul de la Kiev le-a încălcat. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Belarus. În cele două cazuri, noi nu am încălcat niciun regulament faţă de cele două state şi nici faţă de ţările occidentale", a adăugat şeful diplomaţiei ruse. Pentru a evita pe viitor astfel de incidente, Lavrov a precizat că Rusia ar dori să exporte hidrocarburile către statele europene prin intermediul transporturilor realizate pe mare.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul belarus, Aleksandr Lukaşenko, trec în revistă Garda de onoare, la Minsk

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite