Ruşi arestaţi în timpul protestelor din Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă ruşi figurează printre persoanele reţinute duminică de miliţia belarusă în timpul manifestaţiei organizate de opoziţie la Minsk, după controversatele alegeri prezidenţiale.

„ Am primit o listă a ruşilor reţinuţi în timpul manifestaţiei. Ea conţine nouă nume, printre care şi un fotoreporter de la ziarul «Regiunea mea» din Sankt Petersburg, Aleksandr Astafiev", a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei ruse, Vadim Gusev, citat de agenţia RIA Novosti. Publicaţia a anunţat că ziaristul său a intrat în greva foamei. Autorităţile din Belarus au pus arestarea pe seama faptului că Astafiev nu este acreditat ca jurnalist la MAE.

Alţi doi reprezentanţi ai presei ruse au fost răniţi în timpul intervenţiei forţelor de ordine împotriva protestatarilor anti-Lukaşenko. Un oficial a ambasadei ruse la Minsk a declarat că măsurile luate împotriva ziariştilor sunt „nejustificate".

Între 5 și 15 ani de detenţie

Aproximativ 600 de opozanţi, care au manifestat duminică împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între cinci şi 15 zile. Ei riscă 15 ani de detenţie dacă se dovedeşte că au participat la violenţe publice. Lukaşenko a respins criticile privind realegerea sa, catalogând drept „banditism" mitingul organizat duminică seara. Partidele belaruse de opoziţie implicate în proteste ar putea fi dizolvate, a anunţat ministrul Justiţiei, Viktor Golovanov. În prezent, 15 formaţiuni politice sunt înregistrate oficial în Belarus.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite