Romney, încă o victorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul republican a câştigat dintr-o lovitură alegerile primare în şase state.

Candidatul republican la alegerile primare pentru preşedinţia SUA, Mitt Romney, a înregistrat o serie de victorii electorale marţi, în Massachusetts (statul său natal), Idaho, Vermont, Virginia, Alaska şi Ohio. În acest din urmă stat, victoria a fost la diferenţă mică (1%) faţă de contracandidatul său, Nick Santorum. Ohio este considerat „marele premiu" în cursa republicanilor către nominalizare, deoarece niciun candidat republican nu a câştigat un mandat la Casa Albă fără a învinge în Ohio. Rick Santorum a câştigat în Tennessee, Oklahoma şi Dakota de Nord, făcând apel la electoratul ultraconservator, religios, din clasa de mijloc, în timp ce Newt Gingrich a câştigat în Georgia.

Bătălia nu s-a încheiat

Rick Santorum începuse cursa din Ohio cu un mare avantaj în sondaje, dar maşina politică bine finanţată a lui Mitt Romney l-a învins, mai ales printr-o campanie negativă. Santorum a câştigat susţinerea conservatorilor religioşi prin opoziţia sa faţă de avorturi şi faţă de căsătoria între homosexuali. Dar remarcile sale privind rolul religiei i-au îndepărtat pe conservatorii moderaţi. Totuşi, această „supermarţi" (cum a fost numită în SUA ziua în care au avut loc alegeri în cele 10 state) nu a adus suficiente victorii pentru ca Mitt Romney să fie sigur că va câştiga învestitura republicană. 

Mitt Romney este acum primul în cursă, câştigând 415 delegaţi care vor vota pentru el la Convenţia naţională republicană din august. Un candidat are nevoie de 1.144 de delegaţi pentru a câştiga nominalizarea republicanilor şi a deveni contracandidatul lui Barack Obama la alegerile din noiembrie. Analiştii spun că bătălia nu e încheiată deoarece următoarele state unde vor avea loc scrutine nu îi sunt favorabile lui Mitt Romney. Este vorba de Kansas, Alabama, Mississippi şi Hawaii, unde vor avea loc alegeri în următoarele zece zile. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite