Romney, câştigătorul primei runde în lupta republicană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitt Romney, fost guvernator al Massachussets, a câştigat la limită alegerile primare din Iowa pentru nominalizarea republicană la prezidenţialele din toamnă, având opt voturi în faţa lui Rick Santorum, fost senator de Pennsylvania.

Acestea au fost cele mai strânse alegeri primare din istoria electorală a SUA, favoritul Romney obţinând 30.015 voturi faţă de 30.007 ale lui Santorum, dintr-un total de 120.000 exprimate. Pe un onorabil loc trei s-a situat Ron Paul (21%), care era văzut ca principalul contracandidat al lui Romney. El rămâne în continuare unul dintre favoriţii la obţinerea dreptului de a se confrunta în toamnă cu preşedintele actual, democratul Barack Obama.

Ceilalţi candidaţi cu rezultate notabile sunt fostul şef al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich (13%,) şi guvernatorul de Texas, Rick Perry (10%). Michelle Bachmann, vedeta mişcării Tea Party, a reuşit numai 5%, mult sub aşteptări.

Învingătorul real

Considerat principalul favorit al cursei pentru obţinerea nominalizării republicane, Romney s-a declarat mulţumit de rezultat, arătând că a fost un start bun. El îşi poate consolida poziţia în următoarele primare. Nu trebuie uitat că ultimele sondaje naţionale îl creditau pe Romney ca fiind o reală ameninţare pentru Obama în toamnă, având 6% în faţa acestuia.

Învingătorul moral în Iowa e însă conservatorul Santorum. El a făcut o campanie din uşă în uşă şi a obţinut un rezultat surprinzător. Preşedintele Obama pare a fi totuşi câştigătorul real, convenindu-i de minune o luptă cât mai dură între republicani în alegerile primare, comentează „Huffington Post". Iar în turul din Iowa candidaţii republicani au cheltuit mai mulţi bani pe publicitate negativă la adresa adversarilor.

Calendarul electoral

Cursa pentru nominalizarea republicană continuă în ianuarie şi în alte state importante, cum ar fi Florida, Michigan, Carolina de Sud şi New Hampshire, şi se va înfierbânta apoi în „supermarţea" de pe 6 martie, când vor fi organizate simultan alegeri primare în 11 state. De obicei, candidaţii rămaşi fără şanse reale renunţă după această etapă, lupta continuând până în iunie între principalii favoriţi.

Analiştii americani nu exclud ca ierarhia actuală a celor şapte candidaţi republicani să fie spectaculos răsturnată, competiţia fiind strânsă, cu evoluţii diferite de la stat la stat. Iar numărul alegătorilor republicani care încă nu s-au hotărât se ridică la aproape 40%. Convenţia naţională republicană de desemnare oficială a candidatului partidului este organizată tradiţional la sfârşitul lui august, după care în septembrie se intră în confruntarea directă cu democraţii.

1,65 dolari a cheltuit Santorum pentru un singur vot obţinut, faţă de 113 dolari  Romney.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite