Romano Prodi propune o Europă în doi paşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările UE care sunt în favoarea păstrării întregului text al Constituţiei europene ar putea forma un "grup de avangardă" care să adopte textul original al Constituţiei, fără modificări,

Ţările UE care sunt în favoarea păstrării întregului text al Constituţiei europene ar putea forma un "grup de avangardă" care să adopte textul original al Constituţiei, fără modificări, făcând un pas către o integrare mai strânsă, a sugerat, la Strasbourg, premierul italian Romano Prodi. El a argumentat că "poveştile de succes" ale UE, cum ar fi moneda euro sau zona Schengen, au fost implementate numai în anumite state, şi nu în toate cele 27.

"Nu este nevoie ca toţi să înaintăm cu aceeaşi viteză, dar nimeni nu ar trebui să poată bloca aspiraţiile altor ţări. Nu dorim să excludem pe nimeni, vom ţine uşa deschisă", a declarat Prodi, la Strasbourg. El a avertizat liderii UE să nu aleagă "cel mai mic numitor comun" la summitul ce va avea loc în iunie, spunând că renunţarea la textul original al tratatului va nemulţumi ţările pro-europene, care au ratificat deja proiectul, iar Europa îşi va pierde energia. "Scopul ambiţios al proiectului de constituţie trebuie păstrat pentru a asigura posibilitatea ca UE să aibă o singură voce atunci când este vorba de probleme globale precum terorismul sau schimbările de climă. Italia nu subscrie la niciun compromis. Compromisul nu poate fi un scop în sine", a mai spus el. Prodi a făcut apel la cei 27 de lideri să ajungă la o înţelegere prin care să păstreze prevederile esenţiale din proiectul constituţiei respinse de francezi şi olandezi prin referendum. Acestea ar fi: înfiinţarea postului de preşedinte al UE, a celui de ministru de externe, introducerea unui sistem de vot mai democratic şi puteri mai mari ale parlamentelor naţionale privind problemele europene şi renunţarea la dreptul de veto naţional în domeniile poliţiei şi justiţiei.

Merkel intensifică negocierile înaintea summitului din iunie

Cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia rotativă a UE, a accelerat consultările cu ceilalţi lideri, încercând să ajungă la un acord, înaintea summitului din 21-22 iunie. În afară de Franţa şi Olanda, care au respins constituţia prin referendum, Polonia, Marea Britanie şi Cehia au şi ele rezerve şi vor revizuiri majore. Premierul adjunct al Cehiei, Alexandr Vondra, a declarat că noul tratat nu ar trebui să dea puteri mai mari Bruxelles-ului, ci, din contră, ar trebui să redea guvernelor statelor membre unele puteri de decizie. Merkel a câştigat sprijin din partea Danemarcei. Premierul Anders Fogh Rasmussen a spus că un tratat mai scurt ar trebui să se axeze pe elementele-cheie ale celui original.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite