Românii, „oile negre“ în presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din Marea Britanie şi până în Kuwait, presa scrie zilnic despre infracţiuni comise de români, iar autorităţile anunţă măsuri tot mai restrictive la adresa conaţionalilor noştri. Furturi, contracte de închiriere false, escrocherii sofisticate – acestea sunt infracţiunile comise de români despre care presa străină vorbeşte zilnic.

Numărul de infracţiuni comise de cetăţeni străini din UE în Marea Britanie s-a triplat de la aderarea României şi Bulgariei, în 2007, scrie presa britanică. Statisticile pe anul trecut arată că românii sunt pe locul al doilea la infracţionalitate (4.343 de cazuri), fiind surclasaţi numai de polonezi, care au comis 6.777 infracţiuni. Presa din Regat a prezentat, în repetate rânduri, cazurile unor „găşti de români" care s-au instalat ilegal în casele unor britanici şi care nu mai pot fi daţi afară cu săptămânile.

„O gaşcă de ţigani români care s-au mutat în casa unei femei şi au devastat-o, în timp ce proprietara era plecată, au ţintit un număr mai mare de case", scria în august  „The Telegraph". Când s-a întors, proprietara a găsit în locuinţa sa o familie de opt persoane. Aceştia au cauzat pagube în valoare de 40.000 de dolari şi i-au umblat prin lucrurile personale.  Au fost daţi afară, însă a ieşit la iveală că alte două case din aceeaşi zonă au avut aceeaşi soartă", scrie ziarul.

Portiţă legală

Grupul de români pare să fi găsit o portiţă legală, prin prezentarea către poliţie a unui contract de închiriere ce poate fi descărcat uşor de pe internet. Acest lucru pune poliţia în imposibilitatea de a acţiona, până când contracul nu e contestat de proprietar. Ocupanţii ilegali susţin că ei sunt cei înşelaţi şi că au fost păcăliţi de persoane care pretindeau că deţin acele proprietăţi. Carmen Drăgoi (35 de ani), mamă a patru copii, care ocupă ilegal o proprietate este citată spunând că e supărată pe agentul căruia i-a plătit 1.300 de lire pentru a-i da cheia. Ea spune că a închiriat casa de la un om care a oprit-o pe stradă.

Hamali agresivi

În Italia, pe zi ce trece creşte numărul deţinuţilor români. Potrivit ultimelor statistici ale Ministerului italian al Justiţiei, citate de Centrul de Studii Ristretti Orizzonti, circa 15% (locul doi în top) din deţinuţii străini din penitenciarele italiene sunt români (3.597). Numărul infractorilor români a crescut cu circa 150 în doar 6 luni (anul trecut, românii certaţi cu legea reprezentau 14% din totalul străinilor deţinuţi - 3.494). Asociaţiile pentru drepturile omului italiene atrag în acelaşi timp atenţia că mare parte din detinuţii străini, ce reprezintă 36% din totalul deţinuţilor din Peninsulă, aşteaptă însă de ani buni verdictul final sau chiar înfăţişarea la proces, în timp ce mulţi ajung în închisoare pentru aşa-numite delicte minore.

Ca de pildă, o parte din hamalii români din Veneţia ce au intrat recent în vizorul poliţiei „pentru agresivitatea lor faţă de turişti" şi riscă amenzi usturătoare pe lângă luni bune de închisoare. Potrivit poliţiei municipale din Veneţia, citate de cotidianul „La Nuova Venezia", victimele pre­dilecte ale hamalilor abuzivi, ce pretind 40 de euro pentru a transporta câteva valize sunt subiecţii cei mai vulnerabili: turiştii, bătrânii şi femeile.

Prinşi la furat

Cotidianul „Arab Times" din Kuweit scrie că poliţia din acest stat a împiedicat recent trei români să părăsească ţara cu 60.000 de dolari kuweitieni. Potrivit poliţiei, infractorii au retras banii de la bancomatele Băncii Naţionale din Kuweit, folosind carduri false, după ce au copiat date de la bănci străine. O sursă din poliţie a declarat că suspecţii au sosit în Kuweit joia trecută şi că unul dintre ei avea asupra sa 20 de carduri false pe diferite nume şi emise de diferite bănci şi a retras 9.000 de dolari kuweitieni de la un bancomat.   

Semnături anti-români

Spania se întoarce şi ea împotriva românilor. Locuitorii cartierului Fatima din oraşul spaniol Cordoba strâng semnături pentru a evita stabilirea aşezărilor de români în zonă. Aceştia susţin că decizia nu denotă sentimente xenofobe, ci este o problemă strict legată de igienă. Până în prezent au fost strânse peste 400 de semnături care urmează să fie predate edilului din Cordoba. Localnicii se plâng că românii caută în gunoi, îl lasă pe jos, beau şi mănâncă în parc, apoi lasă resturile pe jos ceea ce face ca în zonă condiţiile de igienă să fie serios afectate.

Lipsă de igienă

Localnicii oraşului spaniol Cordoba se plâng că românii caută în gunoi, îl lasă pe jos, beau şi mănâncă în parc şi apoi lasă resturile pe jos. Toate aceste lucruri, spun ei, fac ca în zonă condiţiile de igienă să fie serios afectate.

4.343 de infracţiuni au comis românii în Marea Britanie, anul trecut.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite