Românii din Italia, ameninţaţi cu expulzarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Roma pun în practică directiva europeană care legiferează accesul şi controlul cetăţenilor UE Pe fondul valului de crime şi furturi comise de imigranţii români,

Autorităţile de la Roma pun în practică directiva europeană care legiferează accesul şi controlul cetăţenilor UE

Pe fondul valului de crime şi furturi comise de imigranţii români, autorităţile italiene au anunţat punerea în practică a directivei europene care legiferează accesul şi controlul cetăţenilor UE. Măsura îi vizează în special pe cetăţenii români aflaţi ilegal în Italia.

Românii din Italia au la dispoziţie trei luni pentru a-şi reglementa situaţia, în caz contrar riscând expulzarea prin aplicarea directivei europene care legiferează accesul şi controlul cetăţenilor Uniunii Europene, relatează "Corriere della Sera".

Iniţiativa a fost preluată de oraşul Milano, unde ieri a avut loc la sediul poliţiei reuniunea cerută de primărie, pentru a stabili modalităţile aplicării directivei europene.

Problema îi priveşte mai ales pe românii care, în primele şase luni ale acestui an, de când România şi Bulgaria au aderat la UE, au ajuns în fruntea clasificărilor de solicitare a rezidenţei şi ca număr de înscrişi în Registrul stării civile. Datele furnizate de guvernul de la Roma arată că o treime din cetăţenii UE stabiliţi în Milano provin din România, iar numărul lor se va dubla, pentru că numeroase dosare sunt în curs de soluţionare.

Bătăi de cap le dau autorităţilor rromii, care nu se prezintă la birourile Registrului stării civile şi care, de asemenea, trebuie recenzaţi. Viceprimarul oraşului Milano, Riccardo de Corato, care a participat la reuniunea de ieri, le-a declarat ziariştilor italieni că va pune la dispoziţie o echipă de poliţişti urbani şi carabinieri, iar controalele vor demara în luna septembrie.

Controale pentru cerşetori

Viceprimarul italian a mai precizat că primii vizaţi de aceste controale vor fi cerşetorii şi spălătorii de parbrize, care vor fi expulzaţi în termen de trei luni dacă nu au situaţia în regulă.

Directiva europeană la care au făcut apel autorităţile italiene pentru a "curăţa" oraşele de cerşetorii şi hoţii din România stabileşte condiţiile pe care un cetăţean al UE trebuie să le îndeplinească pentru a obţine şederea în

Italia pe o perioadă de peste trei luni: "să fie angajat subordonat sau autonom, să dispună pentru el şi propria familie de resurse economice suficiente pentru a nu ajunge în întreţinerea statului şi de o asigurare medicală sau de alt titlu necesar pentru a acoperi toate riscurile în teritoriul naţional".

Criteriile controalelor

Directiva europeană stabileşte şi criteriile controalelor forţelor de ordine. Astfel, cetăţeanul comunitar, odată interpelat de poliţie, trebuie să se deplaseze în termen de trei luni la Registrul stării civile pentru a se înscrie "declarându-şi numele, reşedinţa, locul de muncă şi dovada unor resurse economice suficiente pentru el şi familia sa". În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile absolut necesare pentru a determina dreptul de şedere, expulzarea poare fi decisă şi de prefect.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite