România vrea minişedinţe de guvern cu Israelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România susţine varianta „două popoare, două state“ (Israel şi Palestina) ca soluţie pentru detensionarea situaţiei din Orientul Mijlociu. Este declaraţia ministrului de Externe Teodor Baconschi după întrevederea avută, ieri, cu omologul israelian, Avigdor Lieberman, la Bucureşti .

Şeful diplomaţiei române a declarat că îşi doreşte, în viitorul apropiat, organizarea unor minişedinţe comune ale Executivelor român şi israelian, Israelul fiind principalul partener al României în Orientul Mijlociu.

În puţine cuvinte, şeful diplomaţiei israeliene a calificat discuţia cu Baconschi privind economia şi securitatea drept una „foarte interesantă". El a amintit că România este singura ţară din fostul bloc comunist cu care Ierusalimul a avut relaţii diplomatice neîntrerupte.
 
Întâlnire cu Udrea

Revenind la lucruri mai pragmatice,  Baconschi a  subliniat că România este interesată de creşterea investiţiilor israeliene şi de transferul de expertiză în domenii precum apărare, IT şi turism. Detaliile despre cooperarea în domeniul  turismului, Lieberman le-a discutat însă direct cu ministrul de resort. Întrevederea Udrea-Lieberman a avut loc separat de cea cu premierul Boc şi cea cu preşedintele Băsescu.

Născut la Chişinău, Lieberman a emigrat la vârsta de 20 de ani în Israel, unde a intrat în  politică. Membru al Knessetului, fost ministru al Infrastructurii, şef al partidului ultranaţionalist „Israel, casa noastră", a provocat numeroase controverse în ţara sa. 

În 2001 a fost inculpat pentru că a bătut un copil de 12 ani. Anul trecut, el a acuzat poliţia israeliană că îl hărţuieşte după ce aceasta a recomandat inculparea sa pentru mită, fraudă şi spălare de bani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite