România paralizată de războiul politic, scrie presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională continuă să acorde atenţie procedurii de destituire din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, principalele agenţii de presă şi publicaţiile din întreaga lume relatând despre acuzaţiile lansate de acesta la adresa Guventului şi despre mitingurile din Bucureşti.

„Preşedintele României acuză Guvernul de acapararea puterii", scrie Reuters într-un material preluat de filialele agenţiei din Marea Britanie, Canada şi Africa şi în paginile electronice a numeroase publicaţii, inclusiv swissinfo.ch, Malaysia Star sau Pakistan Daily.
AP titrează într-o analiză că „Preşedintele României îi acuză pe parlamentari că încearcă să îl suspende pentru a submina sistemul judiciar", material preluat în ediţiile electronice ale unor publicaţii ca „Montreal Gazette", „The Province", Canada.com, „Edmonton Journal", „Windsor Star".

Reuters: Ameninţarea suspendării face parte dintr-o "confruntare mai amplă care a paralizat procesul legislativ" şi a ridicat îndoieli cu privire la abilitatea României de a respecta termenii unui împrumut de la FMI în valoare de cinci miliarde de euro, după efectele pe care le-a avut asupra monedei, sporind costurile de finanţare a datoriei.

Agenţia mai notează că PDL a modificat legea referendumului la precedenta încercare de suspendare a lui Băsescu, în 2007.

"Probabil că Băsescu va pierde referendumul şi funcţia, dacă noile prevederi (propuse în aceste zile de către USL) sunt aprobate, dar va supravieţui (procedurilor de suspendare în curs) dacă pragul (referendumului) este menţinut", comentează agenţia.

AP îl citează pe preşedintele român Traian Băsescu, care afirmă că încercarea Guvernului de a-l suspenda reprezintă un "complot" ce vizează "subminarea" eforturile pe care le-a depus pentru "curăţarea" sistemului judiciar, menit să distragă atenţia de la acuzaţiile că premierul Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat.

Din contră, coaliţia la putere susţine că Băsescu şi-a depăşit atribuţiile şi a interferat în sistem după realegerea sa, în 2009, anunţând un vot în vederea suspendării vineri.

Agenţia mai notează că unii critici ai preşedintelui afirmă că apropiaţi ai lui Băsescu sunt "protejaţi" de unele proceduri judiciare, iar DNA, creat de când este şef al statului, este plin de aliaţi politici de-ai săi.

Bloomberg: "Lupta pentru putere în România atinge un nivel maxim, premierul efectuând paşi în direcţia înlăturării preşedintelui", comentează Bloomberg în pagina electronică, anunţând de asemenea că Guvernul schimbă legea referendumului, pentru a facilita suspendarea şefului statului.

Într-un alt material, Bloomberg informează despre mitingurile de pe străzile Bucureştilor, cu o zi înainte de votul în Parlament asupra suspendării lui Traian Băsescu.

Irish Times: Protestatarii au agitat postere în care apăreau premierul Victor Ponta şi noul preşedinte al Senatului Crin Antonescu, purtând uniforme de poliţişti, joi, la o demonstraţie antiguvernamentală. Pe poster se putea citi "Uniunea Stalinist Leninistă", o aluzie la sigla Uniunii Social-Liberale (USL, centru-stânga), aflată la putere, scrie publicaţia.

Publicaţia irlandeză subliniază că Traian Băsescu se confruntă vineri cu un vot în vederea suspendării în Parlament, cea mai recentă "rundă a unei lupte feroce pentru putere" pe care o poartă cu premierul Victor Ponta. Aceasta a "alarmat" Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite şi a alimentat unele "temeri pentru democraţia ţării", comentează ziarul.

Euronews: Preşedintele României, care are un rol mai degrabă "ceremonial" a răspuns loviturilor Guvernului care încearcă să îl suspende, comentează Euronews în pagina electronică.

Traian Băsescu, acuzat de coaliţia de centru-stânga de încălcarea Constituţiei şi exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor, le-a spus parlamentarilor că este victima a ceea ce a numit "pariul" Guvernului de a prelua controlul asupra sistemului judiciar şi altor instituţii ale statului, adaugă postul, notând că ameninţarea suspendării face parte dintr-o confruntare politică mai amplă.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: vorbeşte despre o adevărată demolare a statului de drept. Ziariştii evocă violarea făţişă a sentinţelor Curţii Constituţionale şi "tot mai accentuata orientare a României spre Ucraina şi Belarus".

Cotidianul afirmă că "schimbările dramatice de la Bucureşti sunt o lovitură de stat a majorităţii parlamentare în interesul unei clase politice profund corupte şi ameninţate de urmărirea penală".

Deutsche Welle informează că preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene al Parlamentului german, Gunter Kirchbaum, critică dur conducerea USL, pe care o acuză că vrea să introducă în România o democraţie dirijată şi defectă.

Wirtschaftsblatt : „În România, Victor Ponta nu se joacă doar cu focul", scrie publicaţia austriacă adresată oamenilor de afaceri cu investiţii importante în România.

Südddeutsche Zeitung descrie guvernul Ponta drept „o banda de tâlhari", subliniind că daca Romania ar fi o democrație funcțională, „Ponta ar fi acum pitit in dulap de rușine"

Le Parisien „Ingrijorare în România după ofensiva majorităţii de la putere" Un titlu similar şi-a ales şi revista cu simpatii de stânga Le Nouvel Observateur pentru a comenta "războiul" care opune coaliţia de centru-stânga preşedintelui.

Cele trei mari cotidiane -"Népszabadság", "Népszava" şi "Magyar Nemzet" prezintă pe larg evenimentele din România şi ecourile lor europene.

Toate cele trei pubicaţii se concentrează asupra ultimelor demersuri ale USL- suspendarea preşedintelui Băsescu, "Magyar Nemzet" citând pe larg din discursul acestuia în Parlament. Sunt relatate etapele până la suspendarea preşedintelui, faptul că de-acum înainte Curtea Constituţională nu mai poate interveni, dar se enumeră şi motivele pentru care ar putea fi suspendat Traian Băsescu.

Sunt pe larg comentate ecourile europene negative ale frământărilor politice din România. Sub titlul "UE răsună de orbanizarea României", "Népszabadság", descrie luările de poziţie ale demnitarilor europeni care şi-au manifestat temerile faţă de evoluţia situaţiei din România şi pericilitarea procesului democratic.

Sunt reproduse criticile aduse grupului socialiştilor din Consiliul Europei care nu au permis luări de cuvânt înaintea ordinii de zi, referitoare la situaţia din România. Într-o ştire publicată în "Magyar Nemzet" se arată că grupul parlamentar al Partidului Socialist Ungar a împiedecat înscrierea pe ordinea de zi a dezbaterii legate de ţara noastră.

Socialiştii sunt acuzaţi de "dublu standard" deoarece atunci când a fost vorba de Ungaria au susţinut organizarea unei dezbateri despre situaţia de-acolo. Sunt analizate şi eventualele consecinţe economice ale frământărilor din România.

Citând agenţia MTI, cotidianul "Magyar Nemzet" publică, sub titlul "După spanioli românii?", un articol în care pune problema instabilităţii politice şi efectele lor negative asupra dezvoltării economice şi programului FMI în curs. Analiştii grupului JP Morgan, se scrie în articol, recomandă scăderea ratingului în ce priveşte investiţiile din România.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite