România blochează aderarea Serbiei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România intenţionează să blocheze, astăzi, în Consiliul Afaceri Generale adoptarea deciziei de a acorda Serbiei statutul de ţară candidată la UE, au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, Bucureştiul a informat deja, pe canale diplomatice, în legătură cu această decizie. Totuşi, decizia finală în această privinţă aparţine şefilor de stat şi de guvern reuniţi în Consiliul European.

Decizia României are legătură cu nerespectarea drepturilor minorităţilor, respectiv a etnicilor vlahi, şi nu va fi modificată ca urmare a acordurilor semnate de Priştina şi Belgrad.

Postul sârb de radio comentează că această informaţie a cotidianului din Belgrad reprezintă „un nou obstacol, în contextul în care Serbia se confruntă deja cu un parcurs dificil către obiectivul de a deveni candidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE)".

„Românii au anunţat că vor bloca candidatura din cauza problemei (etnicilor) vlahi. Acest lucru aruncă o umbră asupra negocierilor şi aşa dificile cu (ministrul german de Externe Guido) Westerwelle", au declarat surse citate de cotidian, potrivit B92.

Aceste surse au mai declarat pentru cotidian că va avea loc „o angajare imediată în discuţii intensive" cu „vecinul prieten" România, unul dintre cele cinci state membre ale Uniunii Europene care nu au recunoscut declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo, mai scrie B92. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite