România a dat emoţii Serbiei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a acceptat, ieri-seară, după îndelungi negocieri, recomandarea Consiliului pentru Afaceri Generale  pentru susţinerea candidaturii Serbiei la UE, dar o confirmare oficială urmează să fie luată joi, la nivel de şefi de stat şi de guvern.

„Practic, suntem gata să începem un nou capitol în relaţiile UE-Serbia şi arată că extinderea UE este un obiectiv al UE", a precizat Preşedinţia daneză a UE după negocierile din cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale. Toate statele membre, cu excepţia României, renunţaseră, până marţi după-amiază la obiecţiile legate de acordarea statutului de candidat UE pentru Serbia.

Serbia aştepta să obţină oficial statutul de candidat după întâlnirea de ieri şi după mai multe întrevederi diplomatice care ar fi avut loc încă de luni seară cu diplomaţii români, după Consiliul miniştrilor de Externe.

Momentele-cheie

România şi Lituania încă aveau reţineri marţi dimineaţă. Preşedintele Serbiei, Boris Tadici, a declarat că obiecţiile Bucureştiului legate de nerespectarea drepturilor minorităţii române din ţara vecină sunt „nejustificate" şi a făcut apel la „tradiţia lungă" a prieteniei dintre cele două ţări. Ministerul român de Externe nu a confirmat oficial nici argumentele, nici poziţia României în aceste negocieri.

Au existat două momente-cheie în negocierile pentru acest statut al Serbiei. Cel mai recent este acordul Belgrad-Priştina de săptămâna trecută prin care Republica separatistă Kosovo primeşte mai multă autoritate în negocierile regionale, deşi Serbia nu recunoaşte independenţa acestui stat.  Un alt moment foarte important pentru relaţiile Serbia -UE a fost arestarea de anul trecut a  criminalilor de război Goran Hadzic şi Ratko Mladic. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite