România se pregăteşte pentru un referendum crucial, scrie presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se pregăteşte pentru un referendum crucial, coaliţia la putere îndemnându-i pe români să se prezinte la urne, iar preşedintele suspendat şi PDL cerându-le să boicoteze destituirea lui Traian Băsescu, în urma unei campanii foarte tensionate, scrie presa internaţională vineri şi sâmbătă, notează Mediafax.

În urma criticilor UE cu privire la atingerile aduse statului de drept, românii vor decide duminică dacă aprobă sau nu destituirea preşedintelui aflat la putere de opt ani, Traian Băsescu, ai cărui simpatizanţi au îndemnat la boicotarea referendumului, scrie AFP.

Aproximativ 18 milioane de cetăţeni sunt chemaţi să voteze atât în România, cât şi în străinătate, mai ales în Spania şi Italia, unde trăiesc sute de mii de emigranţi români. Participarea este crucială, având în vedere că această consultare va fi validată doar cu 50 la sută plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe liste, conform unei decizii a Curţii Constituţionale, continuă agenţia franceză. Este un prag dificil de atins, potrivit analiştilor politici, într-o ţară în care absenteismul bate recorduri, pe fondul deziluziei faţă de o clasă politică acuzată de neglijarea bunului public şi clientelism.

Secţii de votare suplimentare vor fi deschise pe litoralul Mării Negre, românii aflaţi în concediu putând merge să voteze în locuri neaşteptate, cum ar fi restaurantele Pelican, Aurora sau la Aqua Magic, opoziţia denunţând riscuri de fraudă, notează agenţia franceză. USL (centru-stânga, la putere) este puternic mobilizată pentru a convinge nouă milioane de români să vină să voteze împotriva rivalului său. Potrivit sondajelor, doi din trei români vor să-l vadă pe Traian Băsescu plecat de la Cotroceni.

Băsescu şi PDL (centru-dreapta, în opoziţie) au îndemnat la boicotarea referendumului, pentru a nu „legitima o lovitură de stat", o tactică denunţată de USL ca „antidemocratică". Ieşirea din criza politică care zguduie România rămâne nesigură, apreciază agenţia, subliniind că o coabitare Băsescu-USL, mai ales după conflictul din iulie privind destituirea, „promite să fie cel puţin electrică".

Cotidianul francez „Le Figaro" scrie vineri, într-un comentariu intitulat „România, o nouă oaie neagră a UE" și semnat de Arielle Thedrel, că Bucureştiul dă de furcă Bruxelles-ului, care nu poate face altceva decât să constate „dificultatea anumitor ţări foste comuniste de a se andoca la valorile sale fundamentale". Deşi Ungaria lui Viktor Orban este de dreapta, în timp ce România lui Victor Ponta se declară de stânga, ambele evidenţiază „fragilitatea construcţiei europene".

Potrivit cotidianului, Ponta reprezintă totuşi noua generaţie a PSD, care, la fel ca PDL-ul lui Traian Băsescu, a rezultat din FSN, moştenitorul PCR. După ce a dominat scena politică în primii 15 ani ai tranziţiei postcomuniste, PSD revendică o identitate social-democrată, deşi elitele sale sunt alcătuite din oligarhi şi baroni locali, comentează publicaţia, citându-l pe Teodor Baconschi.

„Referendumul şi rezultatul său reprezintă un motiv de îngrijorare pentru multe capitale, în care Băsescu este perceput ca un preşedinte îndrăzneţ în lupta împotriva corupţiei, atacat de unele interese economice şi politice care încearcă să submineze agenda «sa» reformistă prooccidentală", scrie vineri fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, într-un material apărut în publicaţia electronică „European Voice", intitulat „O criză marca Băsescu".

„Povestea adevărată este alta", continuă Tăriceanu, acuzându-l pe Băsescu că în timpul preşedinţiei sale „neîndemânatice" a creat o „instabilitate prelungită într-un sistem politic complex, care necesită o abordare delicată", insistând asupra personalităţii „polarizante" a acestuia şi a „refuzului (său) de a acepta o coabitare democratică cu o majoritate". Fostul premier al lui Băsescu respinge totodată acuzaţiile preşedintelui cu privire la o lovitură de stat, dar şi opiniile potrivit cărora România se îndreaptă în aceeaşi direcţie cu Ungaria.

„Angela Merkel, liderii UE şi NATO au dreptate să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în România, dar observatorii străini trebuie să fie atenţi să nu judece de la distanţă", subliniază el.

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au fost implicaţi într-o campanie dură pentru referendum, apreciază postul Euronews, adăugând că, potrivit sondajelor, 65% din români doresc destituirea preşedintelui, în contextul în care acesta îi prezintă pe membrii Parlamentului României ca pe o „haită de hiene".

Principala bătălie a acestui referendum o reprezintă prezenţa la urne, Ponta sperând la un nivel ridicat, iar Băsescu la apatie, apreciază site-ul „Europeonline" vineri, citându-l pe corespondentul DPA la Bucureşti. Astfel, preşedintele suspendat a îndemnat la boicot, în timp ce autorităţile au „extins regulile votării la limită, pentru a atrage cât mai mulţi cetăţeni" să participe la referendum, notează site-ul.

Dacă Băsescu va rămâne în funcţie după referendum, ar putea urma o coabitare „ciudată şi controversată" cu Ponta, a cărui alianţă este favorită în alegerile parlamentare din noiembrie, în contextul în care mandatul preşedintelui suspendat se încheie în 2014, scrie „Wall Street Journal" în materialul „Un referendum cu valoare de test în România", semnat de Gordon Fairclough.

„Fără îndoială, tensiunile ar putea să continue", a apreciat Otilia Simkova, analist în cadrul grupului de consultanţă pentru risc politic Eurasia Group, cu sediul la Londra. „Un impas pe scena politică ar putea să continue şi ar putea conduce la o altă criză politică", a mai declarat ea pentru publicaţia mai sus menționată.

Politica românească s-a aflat în criză de la începutul anului, nemulţumirile publice faţă de creşterea taxelor, reducerile bugetare, presupuse acte de corupţie şi nepotism au condus la demisia unui premier de centru-dreapta şi plecarea altuia în urma unei moţiuni de cenzură în Parlament. Declinul economic şi termenii stricţi ai unui împrumut UE şi FMI care a salvat ţara aflată la un pas de intrarea în insolvenţă, în 2009, au afectat puternic România, cel de-al doilea cel mai sărac membru al Uniunii Europene, după Bulgaria, notează „Wall Street Journal".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite