România se pregăteşte pentru cel mai mare summit din istoria NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul lunii aprilie 2008, Bucureştiul va fi asediat de 3.000 de delegaţi, păziţi de 1.500 de sepepişti şi câteva mii de poliţişti Memorandumul de înţelegere privind datele

La începutul lunii aprilie 2008, Bucureştiul va fi asediat de 3.000 de delegaţi, păziţi de 1.500 de sepepişti şi câteva mii de poliţişti

Memorandumul de înţelegere privind datele tehnice şi logistice ale organizării summitului de la Bucureşti, din perioada 2-4 aprilie 2008, a fost semnat ieri la sediul MAE, de către secretarul Consiliului Nord-Atlantic şi director al NATO Summit Task Force, Berndt A. Goetze, şi Victor Micula, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi coordonatorul departamentului care organizează evenimentul.

Documentul, semnat la finele mai multor luni de negocieri, stabileşte res-ponsabilităţile ţării-gazdă şi stă la baza alocării de fonduri. Berndt A. Goetze a subliniat că Alianţa este recunoscătoare pentru oferta generoasă a României de a organiza acest summit la Bucureşti.

El l-a calificat drept un "eveniment extraordinar ca dimensiuni şi organizare, ce are loc în momente remarcabile". Goetze şi-a cerut scuze în avans pentru traficul aglomerat, precizând că se doreşte ca circulaţia să fie restricţionată doar pe câteva artere.

Astfel, vor exista coridoare de securitate în zona Aeroportului Internaţional "Henri Coandă", a Palatul Parlamentului şi a perimetrelor în care vor fi cazate oficialităţile. Micula a precizat că din ianuarie "vom începe să-i informăm pe cetăţenii Bucureştiului care vor fi zonele".

Goetze a mai subliniat că "vom face tot posibilul să nu deranjăm publicul", arătând că în această perioadă întreaga lume va fi cu ochii pe Bucureşti şi exprimându-şi speranţa ca evenimentul să fie un succes atât pentru Alianţă, cât şi pentru România.

Extinderea Alianţei va fi discutată la Bucureşti

În ceea ce priveşte lansarea invitaţiei de aderare la NATO către anumite ţări, la summitul de la Riga, de la sfârşitul lui 2006, s-a spus că extinderea cu încă cel puţin o ţară va fi discutată la Bucureşti. Potrivit lui Micula, summitul de la Bucureşti va fi cel mai mare din istoria NATO, având în vedere că, pe lângă reprezentanţi ai celor 26 de ţări membre, vor participa şi delegaţi din ţările membre ale Parteneriatului pentru Pace.

Costuri estimative: 30-35 milioane de euro

La eveniment sunt aşteptaţi circa 3.000 de delegaţi şi 3.500 de jurnalişti, la dispoziţia cărora
vor fi puse 13 săli de conferinţe de presă, două studiouri tv, patru de radio şi 1.300 de computere, care vor consuma 500 kw/h.

Circa 5.000 de persoane se vor ocupa de organizarea evenimentului. Ordinea va fi asigurată de 1.500 de sepepişti şi câteva mii de poliţişti şi jandarmi.

În ceea ce priveşte bugetul, se va oferi un proiect defalcat la mijlocul lunii octombrie. România şi NATO vor împărţi cheltuielile de organizare, cazarea delegaţilor fiind un cost asumat de participanţi, rămânând ca România să plătească cheltuielile secretarului general al NATO şi cele legate de securitate, centrul de conferinţă şi centrul media.

Având în vedere experienţa anterioară, costul total al organizării summitului a fost estimat la 30-35 milioane de euro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite