România încearcă să-şi facă loc spre Tiraspol de la Seul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tema includerii ţării noastre în formatul de negociere privind situaţia Transnistriei a fost reluată de către şeful statului în capitala Coreei de Sud. Analiştii de politică externă

Tema includerii ţării noastre în formatul de negociere privind situaţia Transnistriei a fost reluată de către şeful statului în capitala Coreei de Sud. Analiştii de politică externă susţin că nu este decât un exerciţiu de retorică

Preşedintele Traian Băsescu a spus, la Seul, că România şi Coreea de Sud au motive să se simtă solidare, deoarece ambele popoare sunt împărţite în două ţări.

Băsescu a afirmat că le doreşte coreenilor să se reunească într-un singur stat. El a mai ţinut să sublinieze că a avut "acelaşi tip de destin" cu omologul său, Lee Myung-Bak, care înainte de a deveni şeful statului a fost primar al Seulului.

"România şi Republica Coreea au şi alte zone care le fac să se simtă solidare una cu alta. Aş menţiona aici faptul că şi poporul coreean, şi poporul român sunt împărţite în două ţări. Noi dorim coreenilor să ajungă la o singură Coree, iar România îşi doreşte ca, odată cu intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, şi poporul român să fie în acelaşi loc", a subliniat preşedintele Traian Băsescu.

Comentatorul de politică externă Arman Goşu ne-a declarat că afirmaţiile lui Traian Băsescu i-ar putea da apă la moară preşedintelui comunist Vladimir Voronin.

"Acesta ar putea reitera faptul că ţara noastră nu recunoaşte statalitatea Republicii Moldova şi că îi subminează independenţa. Momentul este delicat, dar, sigur, nici preşedintele Băsescu nu putea rata oportunitatea aceasta, prin prezenţa la Seul", consideră Armand Goşu.

"România, mediator în cazul transnistrean"

Preşedintele Traian Băsescu a readus în discuţie, marţi seara, la postul public de televiziune, necesitatea schimbării formatului actual de negociere pentru problema transnistreană. "Categoric, trebuie schimbat formatul de negociere într-unul în care să fie implicate România, Republica Moldova şi Transnistria, Ucraina şi Federaţia Rusă, iar participarea României ar dinamiza găsirea unei soluţii", a spus şeful statului.

El a avansat şi ideea unui format în care Uniunea Europeană să se implice mai mult alături de Rusia, dacă varianta participării ţării noastre nu va fi posibilă.

Şeful statului a abordat aceleaşi aspecte şi în cadrul unei emisiuni la RFI România, accentuând că formatul actual de negociere nu este funcţional, Rusia neputând da soluţii ca arbitru.

Armand Goşu: "Un exerciţiu retoric"

"Nu e posibil ca România să intre în formatul de negocieri privind Transnistria pentru că trebuie să fie acceptată la mediere de către părţile implicate", explică Armand Goşu, comentator de politică externă. El susţine că nici măcar Chişinăul nu ar accepta implicarea ţării noastre ca mediator.

"Este un exerciţiu retoric pentru Traian Băsescu, încă din 2005, care nu poate fi luat în considerare de către niciun analist serios", apreciază Armand Goşu.

Ruşii contraatacă prin analişti

Preşedintele Băsescu doreşte "să încălzească" situaţia de pe Nistru, să provoace instabilitate şi un focar de conflict, susţine politologul rus Mihail Kusakov, citat de agenţia rusă de ştiri Regnum.

"România este punctul de sprijin al SUA, care o folosesc special pentru a-şi rezolva aspiraţiile geopolitice în direcţia est-europeană", crede politologul rus.

"Riscăm să rămânem la o politică de vorbe"

Sociologul Dan Dungaciu, expert în spaţiul ex-sovietic, arată că, deşi cererea României de a fi inclusă în formatul de negocieri privind Transnistria este legitimă, sună exagerat în raport cu capacităţile instituţionale ale Bucureştiului şi cu interesul concret şi efectiv arătat pentru zonă, dincolo de declaraţii.

"O Românie care <> de o incoerenţă instituţională unică pe relaţia cu R. Moldova sau nu reuşeşte în aproape un an de zile nici măcar să numească doi diplomaţi la Chişinău în locul celor expulzaţi de Vladimir Voronin riscă să rămână la o <> , în niciun caz <> pe spaţiul răsăritean. Iar credibilitatea şi replica partenerilor noştri occidentali sau răsăriteni vor fi pe măsură!", avertizează Dungaciu.

Ni se spune că România ar fi implicată, prin OSCE şi UE, în formatul 5 plus 2, dar această replică e cinică: suntem la fel de implicaţi ca şi... Portugalia sau Irlanda
Dan Dungaciu, expert în spaţiul ex-sovietic

Bineînţeles că suntem interesaţi de susţinerea României, care are posibilitatea să se implice prin intermediul UE, devenită un participant activ la formatul 5+2
Vasile Şova, ministrul moldovean al reintegrării

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite